Publikováno: 27.11.2015 Autor: ZdraváPotravina.cz
Jste zvědaví, jaké čokolády a polevy na vaření zvítězily v našem hodnocení?
Příprava vánočních dobrot a cukroví pomalu vrcholí. Není pochyb, že pro dozdobení či jako přísada bude třeba čokolády. Pozor! Zjistili jsme, že ne každá poleva nebo „čokoláda“ je opravdu čokoládová.
Nejdřív se podíváme, jak je to s označením na obalech podle předpisů. Výrobky označené jako čokolády na vaření musí legislativně splňovat požadavky pro čokolády. Hořké, mléčné či extra se rozlišují podle minimálního množství kakaové sušiny. Přesné procento musí být na obalu vždy uvedeno! Pro hořkou čokoládu platí obsah celkové kakaové sušiny min. 35 %. O 10 % méně, tedy 25 % celkové kakaové sušiny musí splňovat mléčná čokoláda včetně obsahu mléčného tuku (min. 3,5 %). Dále jsou přesně definována i množství kakaového másla a tukuprosté kakaové sušiny. Pro zajímavost - bílá čokoláda neobsahuje žádnou kakaovou sušinu. Aby se mohla nazývat čokoládou, musí obsahovat min. 20 % kakaového másla. Pokud byl do čokolády přidán rostlinný tuk, musí být na obalu zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“.
Výrobky, které nesplňují tyto podmínky, nemůžou být nazvány čokoládou! Obvykle jsou na obalu popisovány jako „pochoutky“ nebo „cukrovinky“.
Polevy je také velmi důležité rozlišovat. Aby mohl být výrobek nazván „čokoládovou polevou“ musí splňovat minimální obsahy celkové kakaové sušiny podle toho, zda se jedná o hořkou, mléčnou nebo „extra“. Pokud tomu tak není, je obvykle označena jako „pochoutka“ nebo „cukrářská poleva“. Ty jsou nejčastěji vyráběny pouze z kakaového prášku, který vzniká při vylisování kakaové hmoty z tzv. pokrutin. Dále obsahují zejména rostlinné tuky a cukr.
Výsledky hodnocení:
Nyní vám přinášíme přehled čokolád na vaření a polev na našem trhu. U čokolád jsme sledovali obsah kakaové sušiny a obsah přídatných látek tzv. éček. Kvůli E476 – Polyglycerolpolyricinoleátu získaly některé čokolády velice nízké bodové ohodnocení. Také jsme hlídali, zda ve výrobcích není přítomen palmový olej nebo aromata. Podrobné hodnocení zjistíte po rozkliknutí odkazu u každého výrobku.
Logo kvality „Čteme etikety za vás“ získávají pouze dvě čokolády na vaření z celkového počtu 11 testovaných čokolád a polev.
Pořadí hodnocených výrobků:
1. Čokoláda na vaření Cooking chocolate Fin Carré (Solent GmbH & Co. KG)
2. Čokoláda na vaření Stilla dolce 52% cocoa (Kaufland Česká republia v.o.s.)
3. Cukrářská poleva tmavá (Dr. Oetker s.r.o.)
4. Pochoutka Orion Nugátová na vaření (Nestlé Česko s.r.o.)
5. Čokoláda na vaření Carla čokoláda na vaření 44% (CARLA spol. s.r.o.)
6. Pochoutka Poleva na vaření (ZWC „Milano“ Krzysztof Kotas, PL)
7. Pochoutka Orion na vaření (Zora Olomouc, Nestlé Česko s.r.o.)
8. Cukrářská poleva světlá (Dr. Oetker s.r.o.)
9. Cukrářská poleva tmavá (Carla spol. s.r.o.)
10. Cukrářská poleva mléčná (Carla spol. s.r.o.)
11. Čokoláda na vaření Figaro na vaření (Mondelez Czech Republic s.r.o.)