Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test: Dětské šunky

Publikováno: 21.09.2015     Autor: ZdraváPotravina.cz

Vydali jsme se do obchodů za dětskými šunkami a přečetli jsme jejich etikety za vás.



Nastal čas každodenních příprav svačin do školy. Také si lámete hlavu, co neustále tvořit, aby vaše dítě dostalo potřebné živiny a chutnalo mu? Dnes vám pomůžeme s výběrem šunek.

Dětské šunky – co musí splňovat podle zákona?

Označení výrobku jako „Dětská šunka“ není legislativou nijak definován, tzn. nemusí splňovat konkrétní požadavky na složení či jakost s ohledem na slovo dětská. Nicméně se musí řídit pravidly pro obecné označování šunky.

Šunky se řadí celkem do tří tříd:

· Nejvyšší jakosti – není povoleno použití barviv, rostlinných gum, škrobu a jiných rostlinných či živočišných bílkovin, obsah čistých svalových bílkovin musí být min. 16% (cca 89% masa)

· Výběrová – musí splňovat stejné požadavky jako šunka nejvyšší jakosti, pouze obsah čistých svalových bílkovin musí být min. 13% (cca 72% masa)

· Standardní - obsah čistých svalových bílkovin musí být min. 10% (cca 55% masa)

Vzhledem k tomu, že vepřové maso obsahuje 19–21 %, hovězí a kuřecí maso 20–22 % svalových bílkovin, nemusí být ani zdánlivě kvalitní šunky vyráběny bez náhražek. Jako náhradní suroviny se do šunek přidávají vepřové kůže, pitná voda, bramborový škrob, sójová bílkovina či jedlý rostlinný tuk. Pokud má výrobek pod 10 % čistých svalových bílkovin, nesmí být nazýván jako šunka, ale uvádí se např. jako „nářez“ apod.

V názvu výrobku musí být přímo označeno, pokud je šunka vyrobena z jiného než vepřového masa (např. krůtí šunka). Pokud se jedná o šunku vepřovou, musí být vyrobena pouze z kýty (z žádné jiné části prasete), jinak by nemohla nést označení šunka. U nejvyšší jakosti a výběrové se používá celosval, u standardní lze použít kýtu zrněnou (základní surovinou jsou celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty).

Můžeme dát šunku dětem bez výčitek?

Jistě vás nejvíc zajímá, jak jsou na tom dětské šunky, dostupné na našem trhu, obecně z hlediska složení. Oproti jiným masným výrobkům, salámům apod. obsahují šunky méně tuku. Kvalitní šunky s vysokým obsahem masa mají i vysoký obsah bílkovin. Z hlediska výživy se tedy může zdát všechno v pořádku. Nicméně je třeba si dát pozor na vyšší obsah soli. Někteří výrobci v „dětských šunkách“ snižují obsah - veřejností špatně vnímaného - E250 – dusitanu sodného, a proto zvyšují podíl soli, která tak přebírá funkci konzervantu právě místo E250.

V našem testu jsme se zaměřili na přítomnost přídatných látek (éček), obsah masa a zda-li obsahují aromata nebo např. glutamát. Hodnocení výrobků probíhalo na základě kritérií OS Zdravá potravina, z.s.. Všechny testované dětské šunky splňovaly v označování požadavky ze zákona. Čtyři šunky z devíti splňují naše kritéria a mají tak nárok na udělení loga Čteme etikety za vás . Tři z nich jsou označeny jako vhodné pro bezlepkovou dietu, ovšem právě tyto dopadly v našem testu jako nejméně kvalitní.


1. Vepřová šunka pro děti nejvyšší jakosti – LE&CO

2. Kuřecí šunka pro děti nejvyšší jakosti – LE&CO

3. Krůtí šunka pro děti – LE&CO

4. Šunka pro děti – LE&CO

5. Šunka vepřová – LE&CO pro Ahold

6. Šunka krůtí – LE&CO pro Ahold

7. Krůtí prsní šunka pro děti – STEINEX a.s.

8. Dušená šunka Junior – Masokombinát Plzeň s.r.o.

9. Kuřecí prsní šunka Junior – Masokombinát Plzeň s.r.o.

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Ať frčíme dál!

Můžete to být právě Vy, kdo nám pomůže i nadále dělat naši práci!

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?