Publikováno: 11.01.2023 Autor: FÉR potravina
Spotřebitelská organizace dTest testovala ochucené sušené hovězí maso - jerky.
Proč jerky? Protože jako zdroj bílkovin je vyhledávají sportovci, turisté, ale i ti, co chtějí mít po ruce svačinku vhodnou při hubnutí.
Jerky je ochucené hovězí maso, které se podle slibů na etiketách vysuší na třetinu původní hmotnosti. Díky tomu se v mase zkoncentrují důležité živiny, a tak jerky obsahuje okolo 57 % bílkovin.
Redaktoři dTestu v laboratoři jsme nechali ověřit, zda je to pravda. Nespokojili se jen se samotnými bílkovinami, ale nechali zkontrolovat i obsah masa.
Rovnou můžeme prozradit, že laboratoř v tomto ohledu nalezla celou řadu nedostatků.
Příliš dobře si jerky nevedly ani při měření slanosti. Ukázalo se totiž, že řada výrobků obsahuje mnohem víc soli, než kolik avizují jejich etikety. Některé z nich téměř dvojnásobně.
Zajímavé výsledky přineslo i senzorické hodnocení. Panel posuzovatelů se zaměřil na chuť a v případě jerky hrála důležitou roli také konzistence. Velký důraz se kladl na příjemnou žvýkatelnost a přijatelnou tuhost. Rovněž se ukázalo, že ne všechny výrobky mají očekávanou podobu sušených plátků masa. V několika případech se totiž komise setkala i s výrobky formovanými z rozmělněného hovězího.
Závěr testu patřil mikrobiologickým analýzám. Ty naštěstí ukázaly, že jerky netrápí žádné problémy s nežádoucími mikroby. V jednom případě se však přišlo na nedostatečné vysušení masa.
Test ukázal, že samotné jerky nejsou špatné, ovšem jejich obalům nelze příliš věřit. Objevila se řada nesrovnalostí v obsahu masa, tuku či soli.
První místo v tabulce obsadilo Aporosa Sušené hovězí maso. Za ještě výhodný nákup lze označit Adventure Menu Natural Beef Jerky. Na konci tabulky je pak trojice nedostatečných výrobků, klamající zákazníky nedodržením slibovaného obsahu masa. Jde o Fine Gusto Beef Jerky Natural, Jihočeské Jerky Hovězí sušené maso a Jihočeské Jerky Bejby Hovězí.
Publikováno v časopise dTest 11/2022
Zdroj: dTest