Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test kmínu celého 2021

Publikováno: 12.12.2021     Autor: FÉR potravina

Spotřebitelská organizace dTest testovala 13 vzorků celého kmínu.


Na maso, do polévky, na nákládání...prostě velmi často používané koření je kmín. V Česku dokonce třetí nejčastěji kupované. Nicméně je kvalitní? nejsou v něm látky, které tam nechceme? Na to si posvítili redaktoři dTestu.

Test sledoval hlavní parametry kvality koření: obsah silic, čistotu kmínu a jeho vlhkost. Obsah silic je zásadní pro intenzitu aroma koření a čím je jich víc, tím lépe. U cizích příměsí a nečistot platí opak: kvalitní koření by jich mělo obsahovat co nejméně. Důležitým znakem je i vlhkost, která kmín chrání mimo jiné před nežádoucími mikroorganismy. Laboratoř ani u jednoho z parametrů nezjistila problém. Všechny vzorky s rezervou vyhověly legislativním požadavkům. Přesto se mezi jednotlivými výrobky objevily výrazné rozdíly, zejména v obsahu silic. S kvalitou souvisela i další součást testu – senzorické hodnocení. Při něm pracovníci laboratoře ověřovali, zda vzhled, barva, vůně a chuť kmínu odpovídá obecnému standardu. Ani v tomto ohledu žádný ze vzorků nezaváhal.

Kromě kvality přišla na řadu zdravotní nezávadnost kmínu. Tu jsme nechali ověřit mikrobiologickým rozborem a analýzami nežádoucích látek. Nežádoucí mikrobi se testovaným kmínům vyhnuli. Dobře dopadlo i pátrání po nebezpečných mykotoxinech – jedovatých látkách tvořených některými druhy plísní. Jisté obtíže se však ukázaly při kontrole reziduí pesticidů.

Publikováno v časopise dTest 11/2021

 

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…

Sortimentů obchodů přibývají rostlinné alternativy - ALE...

A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?