Publikováno: 23.04.2022 Autor: Hana Nova
Biochemické vyšetření krve by mohlo v budoucnu chovatelům pomoci zavčas odhalit nedostatky ve výživě hospodářských zvířat. Inovativní využití metody testuje studentka Agronomické fakulty MENDELU.
Nejen u člověka, ale i u hospodářských zvířat je velmi důležitá výživa. A stejně jako u člověka se nedostatek ve výživě projeví na zdraví, vitalitě, růstu a samozřejmně v biochemických parametrech, které pak mohou být signálem k případné změně.
Studentka Agronomické fakulty MENDELU Dana Zálešáková se věnuje krevnímu profilu drůbeže, který není příliš prozkoumaný. Postupně by se ale chtěla zaměřit také na další hospodářská zvířata.
U drůbeže bývají problémy s nedostatkem určitých vitaminů či minerálních látek v potravě. „U kuřat se lze setkat třeba s nedostatkem vitaminu E a selenu, což jsou významné antioxidanty. Ve spojitosti s deficitem určitých aminokyselin to může vést například ke svalovým dystrofiím," popisuje studentka. Zajímavé by podle Zálešákové mohlo být například také bližší monitorování jaterních enzymů v krvi nosnic. „Občas tam může docházet ke vzniku krvácení a úhynům v důsledku steatózy jater," dodává.
Celý příspěvek je dostupný: mendelu.cz