Publikováno: 30.03.2016 Autor: ZdraváPotravina.cz
Sledovali jsme složení různých druhů tofu. Jaký je výsledek našeho hodnocení?
Pro některé je tofu bílá „žoužel“ bez chuti, pro jiné důležitá potravina pro doplnění nutričně důležitých látek v jídelníčku. Dnes seženeme tento sójový výrobek prakticky v každém obchodě, a dokonce v mnoha chuťových variacích. Zajímá vás, zda se jedná o kvalitní výrobky? Obsahují éčka, dochucovadla, aromata?
Sýr a tofu – co mají společného?
Způsob výroby. Tofu se laicky přezdívá „sójový sýr“. Oficiálně, ale slovem „sýr“ může být označen pouze výrobek z mléčné bílkoviny! Postup výroby je totiž založený na podobném principu – samozřejmě kromě hlavní suroviny. Sójové boby se propláchnou, namočí a nechají nabobtnat. Poté se s vodou umixují do hladké kaše, která se povaří. Pasírováním se získá sójový nápoj, který se vysráží za pomoci síranu vápenatého nebo tzv. nigari (= výtažek z mořské vody). Výsledná hmota se zatíží a poté naporcuje na požadované kusy.
V konečném výrobku nalezneme díky sóje značné množství rostlinných bílkovin a železa. Obsahuje také mnoho vápníku, který se do výrobku „vnese“ pomocí syřidla, pokud se použije síran vápenatý. Bohužel jak vápník, tak železo díky chemické formě, ve které v tofu je, není příliš dobře v lidském těle vstřebatelný. Naopak v něm nalezneme málo tuku a celkově můžeme očekávat nízkou kalorickou hodnotu (okolo 160 kcal na 100 g).
Jak je to s GM sójou?
Geneticky modifikované organismy – strašák dnešní doby. Sója + kukuřice se řadí mezi nejčastěji modifikované plodiny. Nicméně pokud na výrobu konečného produktu bylo použito víc jak 1% GMO, musí být tato informace uvedena na obalu. Pro ujištění zákazníka používají výrobci často informaci přímo na obalech tofu „bez GMO“ nebo „GMO free“ (výrobci VETO ECO s.r.o., Alfa Bio s.r.o., Vitall s.r.o.).
Tofu mnoha chutí
Česnekové, s bylinkami, s mořskou řasou, uzené, s chilli, lahůdkové. Takové druhy můžeme objevit dnes již i na pultech většiny obchodních řetězců. Naložením tofu do marinády získává intenzivnější chuť. Takto se dá tofu využít jako velice chutná alternativa místo masa.
Můžete se pro inspiraci podívat na spoustu receptů z tofu:
http://www.zdravapotravina.cz/recepty/kategorie/jidla-z-tofu
A nyní slíbené hodnocení ochucených i neochucených tofu, které jsou dostupné na našem trhu. Hodnocení probíhá na základě kritérií Zdravá potravina.cz. Sledovali jsme zejména obsah přídatných látek (éček), aromat či jiných dochucovadel. Většina výrobků dosáhla na logo kvality „Čteme etikety za vás“. Ostatní se objevily těsně pod hranicí kvůli použití syřidla síranu vápenatého (E516) nebo obsahu karamelu jako barviva (E150).
Pořadí hodnocených výrobků s logem „Čteme etikety za vás“:
1. Bio-Tofu uzené (Sunfood s.r.o. Dobruška) – 27 bodů
2. Tofu česnekové (Sunfood s.r.o. Dobruška) – 26 bodů
3. Tofu Natural (Sunfood s.r.o. Dobruška) – 26 bodů
4. Tofu marinované (Sunfood s.r.o. Dobruška) – 26 bodů
5. Tofu s řasou (Sunfood s.r.o. Dobruška) – 26 bodů
6. Tofu s bylinkami (VETO ECO, s.r.o.) – 26 bodů
7. Tofu Veto (VETO ECO, s.r.o.) – 26 bodů
8. Tofu s mořskou řasou (Vitall s.r.o.) – 26 bodů
9. Tofu natural Lunter (Alfa Bio s.r.o.) – 25 bodů
10. Tofu uzené Lunter (Alfa Bio s.r.o.) – 25 bodů
11. Tofu uzené Bio (VETO ECO, s.r.o.) – 22 bodů
12. Tofu uzené Veto (VETO ECO, s.r.o.) – 21 bodů
13. Tofu bílé Toppo (Lidl Česká republika v.o.s.) – 20 bodů
14. Tofu lahůdkové Toppo (Lidl Česká republika v.o.s.) - 20 bodů
15. Tofu s bazalkou Toppo (Lidl Česká republika v.o.s.) – 20 bodů
16. Tofu s chilli Toppo (Lidl Česká republika v.o.s.) – 20 bodů
17. Tofu uzené Toppo (Lidl Česká republika v.o.s.) – 20 bodů
Pořadí hodnocených výrobků bez loga „Čteme etikety za vás“:
18. Tofu natur Alnatura (Alnatura) – 16 bodů
19. Mandel Nuss Tofu (DM drogerie markt) – 16 bodů
20. Räucher Tofu (DM drogerie markt) – 16 bodů