Publikováno: 27.12.2013 Autor: ZdraváPotravina.cz
Umělé sladidlo o kterém se hodně mluví a nyní je i tématem pořadu A dost s hostem prof. Struneckou
Aspartam je velmi aktuální téma. Po roce přehodnocování evropská organizace pro bezpečnost potravin EFSA zveřejnila 10. prosince 2013 tiskovou zprávu o bezpečnosti Aspartamu. Závěrem je, že Aspartam je v množství používaném v potravinách i nadále považován za bezpečný.
Podle nás se jedná o kontroverzní látku, kolem které existuje řada pochybností a proto na základě principu předběžné opatrnosti ji hodnotíme stupněm 5. Více o Aspartamu si můžete přečíst na webu emulgatory.cz zde.
Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Většinou se nepoužívá v pokrmech, které je nutné zahřívat, tepelně upravovat.
Podívejte se také na video - seriál A dost s tématem Aspartam.