Publikováno: 19.06.2020 Autor: FÉR potravina
Napadlo vás někdy změřit křupavost potravin? Ne? Vědce Mendelovi univerzity ano, a tak se teď mohou potraviny porovnávat také na základě křupavosti.
Nejdůležitější je křupavost u pochutin jako jsou chipsy, sušenky či oplatky. S časem se křupavost u jednotlivých potravin mění, proto se výrobcům hodí tuto informaci znát a pozorovat, aby tak mohli vyladit svou recepturu.
A jak měření probíhá? Vědci v Brně vyvinuli přístroj, který sleduje míru akustické odezvy, takže se křupavost testuje nejen na běžně slyšitelné úrovni, ale i na výrazně vyšších frekvencích než jaké dokážeme rozeznat.
Tento přístroj a jeho vyhodnocení křupavosti potravin by tak v budoucnu mohlo doplnit již známé metody hodnotící jakost potravin.
Zdroj: http://mendelu.cz/32757n-krupavost-potravin-lze-merit-diky-novemu-pristroji