Víte co jsou šumivá vína?
Publikováno: 22.05.2021
Autor:
Slunew
"Bublinky" kdo by je neměl rád...nepil na oslavách nebo jen tak k lepší letní atmosféře...
U nás ve FÉR potravině máme „bublinky“ rádi. A jak jste na tom Vy. Stačí vám jen chutná – nechutná nebo chcete vědět jak se šumivá vína rozdělují, jaké technologie se používají při jejich výrobě a jaké jsou požadavky na jejich označování?
Pro někoho možná nudná teorie, někdo třeba objeví něco zajímavého, co nevěděl...
Rozdělení vybraných produktů z révy vinné dle definic uvedených v příloze VII části II nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013
Šumivé víno
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 8,5 % obj.
Jakostní šumivé víno
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3,5 baru způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.
Jakostní aromatické šumivé víno
jakostní šumivé víno, které:
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20°C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- pro kupáž se použije pouze hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt, který je získán ze zvláštních moštových odrůd (Dodatek k příloze II nařízení Komise (EU) 2019/934);
- vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 6 % obj.;
- vykazuje celkový obsah alkoholu nejméně 10 % obj.
Šumivé víno dosycené CO2
- získává se z vína bez chráněného označení původu i chráněného zeměpisného označení;
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2, který do něj byl zcela či částečně dodán;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2.
Požadavky na označování vybraných produktů z révy vinné dle nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013 a nařízení Komise (EU) 2019/33
Povinné údaje dle článku 118 a 119 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013
- označení druhu výrobku z révy vinné (např. šumivé víno aj.);
- výrazy CHOP a název CHOP (pokud výrobek splňuje požadavky CHOP);
- skutečný obsah alkoholu v % objemových;
- uvedení provenience;
- název producenta (výrobce) nebo prodejce;
- u dovážených vín název dovozce;
- údaj o obsahu cukru.
Nepovinné údaje dle článku 120 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013
- ročník sklizně;
- název moštové odrůdy (v případě šumivých vín a jakostních šumivých vín mohou být názvy moštových odrůd použité pro doplnění popisu výrobku, a to „Pinot blanc“, „Pinot noir“, „Pinot meunier“ nebo „Pinot gris“, a odpovídající názvy v ostatních jazycích Unie nahrazeny synonymem „Pinot“);
- tradiční výrazy u vín s CHOP / CHZO;
- symbol Unie označující CHOP / CHZO;
- údaje o určitých výrobních metodách aj.
Obchodní úprava vybraných výrobků dle nařízení Komise (EU) 2019/33
(vybraná ustanovení vztahující se k těmto výrobkům)
- odchylky týkající se výroby ve vymezené zeměpisné oblasti pro šumivé víno s CHOP - pokud to umožňuje specifikace výrobku, může být výrobek vinifikován mimo oblast nacházející se v bezprostřední blízkosti dané vymezené oblasti (pokud se tento postup používal před dnem 1. 3. 1986) (ustanovení čl. 5 odst. 2 daného nařízení);
- údaj o provenienci (ustanovení článku 45 daného nařízení)
- Slovy „víno z (…)“, „vyrobeno v (…)“, „výrobek z (…)“ nebo „sekt z (…)“, nebo rovnocenným výrazem, s doplněním názvu členského státu, na jejichž území byly hrozny sklizeny a zpracovány na víno;
- U daných produktů bez CHOP / CHZO může být údaj nahrazen údajem „vyrobeno v (…)“, nebo rovnocenným výrazem, s doplněním členského státu, v němž došlo k druhotnému kvašení.
- výrazy (ustanovení článku 48 odst. 1 daného nařízení) „šumivé víno dosycené oxidem uhličitým“ se doplní slovy „získáno dosycením oxidem uhličitým“ uvedenými písmem stejného typu a velikostí, a to i v případě, kdy lze odkaz na druh výrobku z révy vinné vynechat dle čl. 119 odst. 2 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013;
- u jakostních šumivých vín je možné vynechat odkaz na druh výrobku z révy vinné u vín, jejichž etikety obsahují výraz „Sekt“ (ustanovení čl. 48 odst. 3 daného nařízení);
- výraz „kvašeno v lahvi“ je možné použít pouze k popisu šumivých vín s CHOP nebo jakostních šumivých vín (ustanovení čl. 53 odst. 3 daného nařízení), pokud:
- výrobek získal CO2 vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi,
- délka výrobního procesu včetně zrání v podniku, v němž byl výrobek vyroben, vypočítaná od začátku kvašení způsobujícího tvorbu CO2 v kupáži, nebyla kratší než 9 měsíců,
- doba kvašení způsobujícího tvorbu CO2 v kupáži a doba neoddělení kupáže od kalů činí nejméně 90 dnů,
- výrobek byl oddělen od kalů filtrací pomocí transferní metody nebo jejich odstřelením (degorzáží);
- výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ je možné použít pouze k popisu šumivých vín s CHOP nebo jakostních šumivých vín (ustanovení čl. 53 odst. 4 daného nařízení), pokud výrobek:
- získal CO2 vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi,
- zůstal nepřetržitě v kontaktu s kaly po dobu alespoň 9 měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy byla vytvořena kupáž,
- byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží);
- výraz „Crémant“ může být použit pouze pro bílá nebo růžová jakostní šumivá vína s CHOP (ustanovení čl. 53 odst. 5 daného nařízení), pokud:
- hrozny byly sklizeny ručně,
- víno je vyrobeno z moštu získaného lisováním celých hroznů nebo hroznů bez stopek. Množství moštu získaného ze 150 kg hroznů nesmí přesáhnout 100 litrů,
- maximální obsah CO2 nepřesahuje 150 mg/l,
- obsah cukru je do 50 g/l,
- víno splňuje požadavky stanovené pro výrazy „kvašeno v láhvi tradiční metodou“ aj. (viz výše);
- šumivé víno, jakostní šumivé víno a jakostní aromatické šumivé víno vyrobené v Unii se uvádí na trh nebo vyváží ve skleněných lahvích typu určeného pro „šumivé víno“ uzavřených (ustanovení čl. 57 odst. 1 daného nařízení):
- u lahví se jmenovitým objemem více než 0,20 litru: zátkou hříbkovitého tvaru z korku nebo jiného materiálu, který může přijít do styku s potravinami, jež je držena na svém místě připevněním a v případě potřeby je přikryta čepičkou a zcela obalena ve fólii, která pokrývá danou zátku a celé hrdlo lahve nebo jeho část;
- u lahví se jmenovitým objemem nejvýše 0,20 litrů: jakýmkoli jiným vhodným uzávěrem.
- současně nelze uvádět na trh jiné nápoje než šumivé víno:
- ve skleněných lahvích typu určeného pro „šumivé víno“, nebo
- s uzávěrem blíže popsaným v čl. 57 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) 2019/33.
Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-sumiva-vina.aspx?q=Y2hudW09Mw%3d%3d
https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-sumiva-vina.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d