Publikováno: 08.07.2022 Autor: Hana Nova
Editovaná rajčata se mohou stát novým zdrojem vitamínu D. No není to lepší varianta než rybí tuk?
Vitamín D patří k těm problematickým. Přitom je velmi důležitý například pro imunitu. Jednoduchým a elegantním řešením části problémů s tímto vitamínem by se mohla stát editovaná rajčata, vytvářející množství provitamínu D3.
Vitamín D se sice dotváří v kůži vlivem Slunce, ale jeho zásadním zdrojem je potrava. Zmíněná editovaná rajčata by mohla pomoci milionům lidí, kteří jsou kvůli nedostatku vitamínu D více ohrožování rakovinou, demencí a mnoha dalšími chorobami
Za normálních okolností rostliny rajčete obsahují jen jeden ze stavebních bloků vitamínu D3, tedy provitamín D3,a to v listech a ještě jen ve velmi malém množství. Ve zralých plodech se pak D3 vůbec nehromadí.
Vědci však použili genovou editaci, aby zvýšili produkci provitamínu D3 v plodech i listech rajčete. Tento provitamín se následně přemění na vitamín D3 působením ultrafialové složky UVB ve slunečním záření behem růstu a zrání rajčat.
Listy takto editovaných rostlin rajčete přitom obsahují až 600 mikrogramů provitamínu D3 na gram sušiny. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přitom 10 mikrogramů.
Listy rajčete se obvykle vyhazují. V případě editovaných rostlin by ale listy mohly posloužit jako zdroj (pro)vitamínu D3 pro výrobu potravinových doplňků či obohacení potravin.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Gene-edited tomatoes could be a new source of vitamin D (phys.org)
Zdroj: Gate2Biotech