Publikováno: 09.01.2020 Autor: FÉR potravina
Ve zprávě se píše nejen o zoonózách spojených s potravinami, ale zcela obecně o všech – tedy o onemocněných způsobených (přenášenými) na člověka živočichem.
Na konci roku 2019 vyšla Výroční zpráva o trendech a zdrojích zoonóz v EU v roce 2018 zpracovaná EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí).
Na první a třetím místě se umístily nákazy spojené s potravinami a to nákazy způsobené bakteriemi rodu Salmonella a shigatoxigenní E. coli (STEC). Nicméně stoupá i počet lidí nakažených listeriózou. Mezi zoonotickými onemocněními sledovanými touto zprávou má listerióza největší podíl případů končících hospitalizací (97 %) a také největší počet úmrtí (229), což z tohoto onemocnění dělá nejvážnější onemocnění původem z potravin.
Podrobnou zprávu obsahující i zoonózy, které nejsou spojovány s potravním řetězcem najdete zde: Zpráva o zoonózách v EU v roce 2018
Zdroj: EFSA a Bezpečnost potravin