Publikováno: 17.02.2017 Autor: Zdravá potravina
Tradiční rodinné zabijačky pomalu z českých vesnic mizí, zájem o poctivé zabijačkové speciality jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka či škvarky, je však mezi lidmi stále velký.
Pokud si zabijačkové „dobroty“ kupujete v běžné obchodní síti, nezapomeňte číst etikety!!! Abyste se pak nedivili, co že to vlastně jíte….
Udělali jsme malý průzkum v naší databázi a zde je výsledek:
Klasické jitrnice či jelítka ve střívku v databázi nemáme, ale máme zde tyto produkty v podobě prejtu – tedy základní „hmoty“ jenž se pak do střívek plní. Pozor dávejte na pořadí surovin. Jsou napsané v pořadí podle objemového zastoupení. Tedy to, co je na prvním místě, je v dané potravině zastoupeno nejvíce. Všímejte si i obsahu tuku, čím méně- tím lépe.
Za nás vítěz: Dařbujánův prejt a Pandrholův prejt
V ostatních už jsou přidávaná aditiva(E), větší podíl vody či dokonce sója L .
Podívat se můžete sami zde:
Stejné je to i s tlačenkou. Kromě vepřové se můžeme potkat i s kuřecí. I zde platí, že je lepší přečíst etiketu.
Náš vítěz je Fandova libová tlačenka a tlačenka f. Ponnath, které jsou zcela bez E, následovaná tlačenkou, kde je sice vysoký podíl masa, ale bohužel již je přidán dusitan sodný E 250. Ostatní si zase můžete prohlédnout sami zde:
Pokud nakupujte zabijačkové produkty v běžné obchodní síti, budeme rádi, když nám je do databáze přidáte. Děkujeme.