Publikováno: 17.01.2017 Autor: Zdravá potravina
Ideální cestou není náhrada sirupovými či jinými variantami, ale omezování konzumace sladkých potravin. „Je potřeba si uvědomit, že jakákoliv zdravější náhrada rafinovaného cukru je pořád jednoduchý cukr, jen doplněný o nějaký ten vitamín nebo minerální látky. Lepší, než se snažit vymyslet náhradu, je přestat sladit všude tam, kde to není nezbytně nutné.
Přírodní náhrady
Někteří v domnění, že ozdravují jídelníček, místo klasického cukru používají buď přírodní alternativy (javorové, agávové, datlové apod. sirupy, med) anebo sladidla. Je potřeba si uvědomit, že pokud místo cukru použiji nekalorické náhradní (umělé) sladidlo, tak stále do potraviny (nápoje) přidávám jednoduchý sacharid a zvyšuji prožitek, ale i fixaci na sladkou chuť.
Sladidla
Sladkou chuť lze kromě cukru potravinám dodat použitím sladidel. Sladidla jsou podle legislativy látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla a med. Zjednodušeně se sladidla dělí do dvou skupin – synteticky vyrobená sladidla a cukerné alkoholy.
Pokud stolní sladidlo obsahuje polyalkoholy musí být na obalu napsáno: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky“. Najdeme-li na obalu tvrzení: „Obsahuje zdroj fenylalaninu“, znamená to, že sladidlo obsahuje buď samotný aspartam nebo směs aspartam-acesulfam.
Sladidla obecně oproti běžnému cukru a jeho přírodních náhrad mají vyšší sladivost, obsahují méně energie a nezvyšují riziko zubního kazu.
Se sladidly se nejčastěji můžeme potkat v nápojích, kompotech, džemech, přesnídávkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích. Jako zesilovače chuti se objevují ve slaných pochoutkách, lupíncích a brambůrkách nebo hotových jídlech. Mnoho studií o umělých sladidlech potvrdilo jejich nezávadnost. Některé výzkumy ale hovoří o tom, že zbytečně zatěžují organismus a mohou ovlivňovat psychiku.
Nejčastější „sladivé“ látky, které nemají označení E, jsou: cukr (řepný, třtinový), med, javorový, agávový, datlový sirup, melasa, glukozo-fruktózový nebo jen glukózový či fruktózový sirup, melasa, dextróza, maltóza. Ostatní sladidla pak nesou označení E začínající číslicí 9. Zde najdeme jak přírodní – třeba Xylitol E 967 nebo Steviol-glykosidy (výtažek ze stévie) E 960. Pokud se chcete podívat i na jiná E – tak zde