Publikováno: 01.09.2019 Autor: FÉR potravina
Ministerstvo zemědělství znovu vyhlašuje září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Představí veřejnosti místní ekofarmy i výrobce biopotravin.
Potraviny s označením BIO jsou v Česku čím dál oblíbenější a jde vidět, že Čechům nezáleží jen na kvalitě jídla, které konzumují, ale také na ekologii. Biopotraviny jsou totiž produktem ekologického zemědělství. Ekologický zemědělec hospodaří tak, aby půdu udržel co nejdéle zdravou, živou a úrodnou. Hnojí pouze organickými hnojivy (např. hnůj). Půda v ekologickém zemědělství slouží také jako místo k životu pro mnohé živočichy, rostliny a organismy, které jsou původní a prospěšné a do přírody zkrátka patří.
Co se týče hospodářských zvířat, tak k těm se zemědělec chová s respektem a umožňuje jim volný přístup na pastvu, podává jim kvalitní bio krmivo a snaží se, aby byla zvířata v minimálním stresu. Tato zvířata jsou pak mnohem méně náchylný k onemocnění. Pokud už náhodou musí být léčena, dodržuje se dvojnásobná ochranná lhůta, než se produkt takového zvířete může nabídnout spotřebiteli.
Vzhledem k ne vždy nízké ceně, je potřeba se v BIO potravinách umět orientovat a kupovyt ty, které mají opravdu smysl. Tedy pokud možno ty od českých farmářů nebo okolních států a ne třeba z Číny nebo Argentiny.