Publikováno: 05.11.2009 Autor: Neznámý
Zázvor je vytrvalá přibližně půl metru vysoká bylina. Tato bylina má růžovobílé nebo žluté květy s podlouhlými úzkými listy a pěstuje se především pro její hlízovitý, rozvětvený oddenek (někdy špatně řečeno kořen zázvoru). Dužnina oddenku obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a gingerol, který jí dává výraznou štiplavou chuť.
Používanou částí zázvoru je světlounce hnědý, několikačlenitý oddenek. Používá se jak v sušeném tak i v čertvém stavu. Po rozkrojení se nám odhalí pohled na sytě žlutou barvu dužniny s pálivě citronově kořenitou vůní. Pro jeho silně pikantní štiplavou chuť pracujeme při ochucování jídel opatrně. Může se nám lehce stát, že to s osvežením chutí přeženeme. Používá se například do omáček, jako koření na maso, k ochucení luštěnin, sladkých a slaných pokrmů. Výnikajicí je také k dochucení vánočního cukroví a perníku nebo také k vytvoření zázvorového piva či limonády.
Zázvor příznivě působí na lidské zdraví. Pozitivně působí k ochraně před střevními chorobami, k potlačení rakoviny, k ulehčení před nadýmáním a střevních křečích. Je antibakteriální, působí proti nevolnostem jak na cestách tak i v těhotenství (pouze v malém množství), rozpouští hleny, pomáhá při bolestech hlavy. Může se také žvýkat při bolestech zubů.
Blahodárný účinek zázvoru je především známý jako prevence při prvních známkách chřipky a nachlazení. Horký zázvorový čaj je proto v zimních měsících tím ideálním společníkem při trápení s nachlazením. Stačí do jednoho litru vody nastrouhat jednu lžičku oddenku zázvoru a přivést k varu. Štiplavou chuť čaje zmírníme vymačkanou šťávou z citrónu a medem. Pijeme ještě teplé.