Zdravá třináctka pro lidi starší 70 let
Publikováno: 28.07.2021
Autor:
Slunew
K 75ti letům existence Společnosti pro výživu kolektiv autorů inovoval postupně Zdravou 13 - výživové doporučení pro obyvatelstvo ČR.
K 75. výročí existence Společnosti pro výživu vytvořil kolektiv autorů (doc. MUDr. Pavel Dlouhý, PhD, 3LF UK, prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha, prof. MUDr. Marie Kunešová, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity a MUDr. Petr Tláskal, CSc. FN Motol, inovovanou verzi Výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky a tuto verzi rozšířil o Zdravou třináctku pro lidi starší 70 let a Zdravou třináctku pro děti. Upravené doporučení pro děti jsem už sdíleli.
Dnes představujeme to pro seniory.
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ PRO LIDI STARŠÍ 70 LET
- Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost charakterizovanou hodnotou BMI do 30 kg/m2 (na rozdíl od dospělé
populace s normou BMI (18,5-25,0) kg/m2.
- Podle svých fyzických možností se pravidelně pohybujte alespoň 30 minut denně. Chůze a pohyb Vám
pomáhají udržovat svalovou a kostní tkán, chrání Vás před vznikem trombózy. Pohybové aktivitě přizpůsobte
svůj příjem potravy.
- Jezte pestrou stravu, podle potřeby i mechanicky upravenou a rozdělenou i do menších, ale častěji konzumovaných
porcí.
- Konzumujte denně čerstvou či tepelně upravenou zeleninu, zařazujte do jídelníčku i ovoce, případně v podobě
pyré nebo šťávy.
- Jezte pravidelně výrobky z obilovin (chléb a pečivo, těstoviny, rýži) a brambory.
- Zařazujte do svého jídelníčku ryby a rybí výrobky.
- Denně zařazujte mléčné výrobky, zejména zakysané (např. jogurty, zakysané mléčné nápoje, kefíry) nebo
sýry; vybírejte si přednostně výrobky polotučné a s vyšším obsahem bílkovin.
- V závislosti na svém zdravotním stavu konzumujte přiměřené množství tuku.
- V závislosti na svém zdravotním stavu upravte příjem cukru, zejména konzumaci slazených nápojů, sladkostí,
džemu, slazených mléčných výrobku a zmrzliny.
- Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (slané uzeniny, rybí výrobky a sýry,
chipsy, solené tyčinky a ořechy), nepřisolujte hotové pokrmy. Výraznější chuť dosáhnete přídavkem koření
přednostně sušených natí.
- Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění
a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
Dbejte na pečlivé mytí rukou před jídlem.
- Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, slabě až středně mineralizované
neperlivé minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené nebo ředěné). Mějte nápoje
stále připravené a pijte alespoň 6x-8x denně. Pijte, i když nemáte žízeň.
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu u mužů 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva,
50 ml lihoviny), u žen poloviční množství.
Zdroj: Společnost pro výživu