Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zničí blanšírování ovoce a zeleniny viry?

Publikováno: 07.04.2020     Autor: FÉR potravina

Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody


Pod heslem „blanšírování“ nebo „blanching“ najdete řadu videí na internetu, které ukazují jednoduchost této metody, Tato metoda je zároveň šetrná k výživným látkám v zelenině a ovoci se vyskytujícím jako jsou např. vitamíny a zároveň dostačující k zničení případných virů a baktérií, které se vyskytují na povrchu.

V současné době se množí neustále dotazy, zda může dojít k nákaze COVID-19 potravinami nebo pitnou vodou. O tom už jsme na našich stránkách informovali. Zároveň se množí i dotazy jak případně pro vlastní klid potraviny ošetřit. Tým prof. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uveřejnil článek, kde metodu blanšírování představuje jako možný, k zelenině a ovoci šetrný způsob zbavení se případných virů a baktérií.

Podívejte se tedy na celý dokument, kde najdete nejen odpovědi na otázky ohledně ztráty vitamínů, uchování takto ušetřených potravin, ale i postup a ukázky blanšírování vybraných druhů zeleniny a ovoce.

 

zdroj: prof. J.Ruprich a Mgr. S.Bischofová, CZVP SZÚ, 31.3.2020, Státní zdravotní ústav

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Šťastné a veselé VÁNOCE!

Vám všem, kteří nás podporujete používáním aplikace FÉR potravina, přispíváte…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?