Publikováno: 07.04.2020 Autor: FÉR potravina
Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody
Pod heslem „blanšírování“ nebo „blanching“ najdete řadu videí na internetu, které ukazují jednoduchost této metody, Tato metoda je zároveň šetrná k výživným látkám v zelenině a ovoci se vyskytujícím jako jsou např. vitamíny a zároveň dostačující k zničení případných virů a baktérií, které se vyskytují na povrchu.
V současné době se množí neustále dotazy, zda může dojít k nákaze COVID-19 potravinami nebo pitnou vodou. O tom už jsme na našich stránkách informovali. Zároveň se množí i dotazy jak případně pro vlastní klid potraviny ošetřit. Tým prof. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uveřejnil článek, kde metodu blanšírování představuje jako možný, k zelenině a ovoci šetrný způsob zbavení se případných virů a baktérií.
Podívejte se tedy na celý dokument, kde najdete nejen odpovědi na otázky ohledně ztráty vitamínů, uchování takto ušetřených potravin, ale i postup a ukázky blanšírování vybraných druhů zeleniny a ovoce.
zdroj: prof. J.Ruprich a Mgr. S.Bischofová, CZVP SZÚ, 31.3.2020, Státní zdravotní ústav