Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích. Spadá do kategorie karotinoidů a přeměňuje se v těle na vitamín A.
Pro použití v tekutých potravinách je nutná jeho adsorpce do nosiče, kterým může být sůl nebo maltodextrin. Využívá se v mexických jídlech a koření, marinádách, omáčkách, uzeninách, sýrech, instantních polévkách.
Barvivo se získává za pomoci organických rozpouštědel z paprik, které obsahují více druhů barviv, zejména kapsanthin a kapsorubin.
Barvivo se považuje bezpečné, protože nejsou známy žádné negativní účinky na lidský organismus. Podobné karotenoidy se obecně považují za velmi dobrou prevenci vzniku nádorových nebo kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky výzkumů doporučují pravidelnou konzumaci karotenoidů.
U tohoto barviva není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je jeho použití možné v sýrech, marmeládách, uzeninách, cereáliích a rybích výrobcích. Nesmí se používat v dětské stravě. V USA je jeho použití povoleno.