Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E213 - Benzoan vápenatý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E213: Calcium benzoate / Benzoic acid calcium salt [ web ]

Charakteristika

Jedná se o látku účinnou proti plísním i bakteriím. Látka není efektivní proti houbám a v prostředí s pH vyšším než 5. Benzoáty se obecně v přírodě vykytují velmi často - např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.

Výroba

Pro komerční účely se vyrábí buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoové hydroxidy nebo z toluenu.

Použití

S Benzoanem vápenatým se setkáme zejména v koncentrovaném ananasovém džusu. Dále např. ve žvýkačkách, margarínech, zmrzlině

Nežádoucí účinky

Látka může vyvolat řadu alergických reakcí, podobně jako ostatní benzoany nebo kyselina benzoová. U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen benzoanu vápenatého, ale i kyseliny benzoové a jejich dalších solí.

Doplňující informace

V ČR se může látka v omezeném množství přidávat do potravin. V USA je látka také povolena.


Nejnovější články

Potravináři podporují zpřísnění označení vegetariánských potravin

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje…

Sáčky na ovoce a pečivo skončí.!

V Česku by mělo za dva roky platit nové nařízení EU o odpadech. Skončit by měly…

Lze věřit označení organických u exotických potravin?

Rýže z Thajska, čaj z Vietnamu, káva z Mexika, čokoládové tyčinky z etiopského…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?