Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
V čistém stavu je to bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti dobře rozpustný ve vodě.
Chlorid draselný se používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost – využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku – a látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.
Nejčastěji se připravuje neutralizací roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje se i v přírodních ložiscích jako čistý minerál.
V běžných dávkách je látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps.
V zemědělství se chlorid draselný objevuje jako součást draselných hnojiv. Za běžných podmínek je však chlorid draselný bezpečný a v ČR (celé EU) je povoleno ho přidávat do řady potravin, stejně jako v USA.