Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Hroznové víno ze zemí mimo EU je častěji kontaminováno pesticidy

Publikováno: 07.02.2025     Autor: dTest - převzato

Hroznové víno patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Spotřeba na osobu v Německu dosahuje 5,1 kg ročně, přičemž hrozny jsou díky dovozu dostupné po celý rok. Němečtí kolegové ze spotřebitelské organizace Stiftung Warentest informovali o tom, že kontroly v ovoci často odhalí obsah pesticidů (někdy i v nebezpečné míře).


Během roku 2024 analyzoval stuttgartský úřad pro chemické a veterinární vyšetřování (CVUA) 61 vzorků konvenčně pěstovaných hroznů spolu se třemi vzorky organických hroznů. U devíti vzorků byly překročeny maximální povolené limity, přičemž nejvíce zasažené byly plody z Turecka, Itálie a Namibie.

Některé obsahovaly insekticid acetamiprid v množství přesahujícím bezpečnou denní dávku o více než 200 %. Světová zdravotnická organizace přitom varuje, že dlouhodobá  expozice může vést k poškození nervové soustavy a mozku.

Rozdíly mezi regiony a zemědělskými postupy

Rozdíly v kontaminaci pesticidy závisí nejen na zemi původu, ale i na způsobu pěstování. Hrozny dovážené ze zemí mimo EU obsahovaly v průměru 1,9 mg pesticidů na kilogram, zatímco hrozny z EU (např. Itálie, Španělska a Řecka) obsahovaly ve většině případů pouze 0,57 mg na kilogram. Ekologické hrozny pak byly z hlediska obsahu pesticidů zcela čisté, což odpovídá pravidlům ekologického zemědělství. Zákaz chemicko-syntetických pesticidů v ekologickém pěstování totiž umožňuje používat jen přírodní látky, například měď nebo jedlou sodu.

Riziko koktejlového efektu

Každý vzorek konvenčně pěstovaných hroznů obsahoval minimálně tři různé pesticidy, přičemž nejvíce bylo v jednom vzorku odhaleno 19 pesticidních látek. I když jednotlivé limity většinou nebyly překročeny, vědecké poznatky o kombinovaných účincích více pesticidů najednou jsou stále omezené. Riziko plynoucí z tzv. „koktejlového efektu“ proto zatím nelze zcela vyloučit a spotřebitelé by se měli mít v tomto ohledu na pozoru.

Jako preventivní opatření doporučujeme hroznové víno před konzumací důkladně umýt pod tekoucí vlažnou vodou a osušit kuchyňskou utěrkou. Tento jednoduchý postup dokáže odstranit většinu pesticidů na povrchu ovoce. Mytí je důležité i u organických hroznů, aby se eliminovaly případné nečistoty a choroboplodné zárodky.

Podle aktuálně dostupných informací a výsledků testů zahraničních kolegů dále doporučujeme zaměřit se při nákupu na ovoce pěstované v rámci EU nebo pocházející z ekologického zemědělství. Tímto krokem lze podpořit udržitelnější zemědělství a navíc se sníží riziko vystavení škodlivým látkám.

Zdroj: dTest Ze světa

Nejnovější články

Hroznové víno ze zemí mimo EU je častěji kontaminováno pesticidy

Hroznové víno patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Spotřeba na osobu v…

Pod lupou bude hummus, miso i mák

Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku…

Potravináři podporují zpřísnění označení vegetariánských potravin

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?