Publikováno: 04.02.2019 Autor: FÉR potravina
Pokud chcete jenom ve stručnosti znát odpověď na naši hlavní otázku, tak jednoznačně NEJÍST. Chcete ale o této problematice vědět více a zjistit, jak poznat, kdy je brambora ideální ke konzumaci a kdy se jí raději vyhnout?
Brambory obsahují takzvaný solanin, což je sice přírodní složka, ale také jde o derivát tzv. glykoalkaloidů. A tady nastává potíž, prože u lidí může konzumace většího množství glykoalkaloidů vést od bolestí hlavy až k otravě.
Jak se případné otravě vyhnout? Tak, že nebudeme konzumovat zelené a silně naklíčené brambory. Vodu, kterou používáte k vaření brambor vždy vylijte a nepoužívejte k dalším účelům.
Aby vám vydržely brambory, co nejdéle, skladujte je na tmavém, chladném a zároveň suchém místě.
Kdy brambory nejíst? Pokud jsou na první pohled staré, zelené, vysušené, anebo silně naklíčené. Pokud je brambora v pořádku, ale sem tam je zelenější část či „očko“ můžete ji zkonzumovat. Tyto problematické části však vykrojte.
Máte rádi brambory se slupkou a máslem? Určitě si je můžete dopřávat i nadále, ale se slupkou konzumujte jenom čerstvé brambory bez jakýchkoli poškození. Pozor, brambory se slupkou nejsou vhodné pro děti.
Jinak odkud brambory jsou a jaký je rozdíl mezi ranými a pozdními jste si už u nás mohli přečíst.