Publikováno: 20.08.2019 Autor: Slunew
Některé kečupy viděly rajčata jen z rychlíku, zato různými zahušťovadly se jen hemží. Jiné jsou naopak velmi kvalitní. A věřte, že kvalita nejde ruku v ruce s vyšší cenou.
Kečup je druh husté červené rajčatové omáčky. Po zrušení potravinářských norem počátkem 90. let 20. století došlo k úpadku kvality průmyslově vyráběných kečupů. Ty začaly být šizeny vodou se zahušťovadly, barvivy a ochucovadly. K částečnému zlepšení došlo až s Vyhláškou č. 157/2003 Sb., která stanoví, že výrobek označený jako kečup musí obsahovat 12% refraktometrické sušiny, kečupy označené jako "Prima," "Speciál" nebo "Extra" musí obsahovat 30 % sušiny, nicméně zahušťovat zakázáno neví. Pokud ale bychom hledaly výrobky, které nesou označení i česká cechovní norma, pak v nich žádné tyto náhražky nenajdeme. Budou skutečně jen z rajčat (rajčatového protlaku), koření a případně bude doslazený cukrem.
Pořad A DOST! v čele s Honzou Tunou se podrobně podívali, jak že na tom jsou kečupy, co běžně najdeme v obchodech. Některé u nás prodávané kečupy jsou ošizené a obsahují daleko méně rajčat, než výrobce tvrdí na obale. Jiné jsou naopak velmi kvalitní. Které zvítězily a které propadly? Které obsahují koktejl pesticidů a produktů plísní. Které jsou naopak čisté.
Podívejte se sami, ať víte, co si doopravdy kupujete. Jen seřazené výsledky najdete zde.
Zdroj: A DOST! TV Stream