Publikováno: 06.01.2025 Autor: FÉR potravina - upraveno dle dTest
V posledních letech se nabídka potravin rozrostla o nejrůznější produkty s přídavkem bílkovin. Marketingově už necílí jen na sportovce, ale i na běžnou populaci, zejména ty, co se snaží snížit svou hmotnost. A teď po Vánocích a s novoročním předsevzetím "zase začnu hubnout" je to velmi aktuální.
Proteiny, s novým rokem a předsevzetím "už konečně zhubnu" více než kdy jindy, jsou v kurzu a nápoje s přídavkem bílkovin najdete pod celou plejádou značek – často jde o výrobce mléčných produktů, ale také o drogistické a supermarketové privátní značky. Proteinových drinků je řada druhů a rozličné jsou i zdroje obsažených bílkovin. Velmi žádanými přísadami se tak stávají i dřívější „odpadní“ produkty při zpracování mléka, jako je syrovátka. Proteinovým drinkům se nevyhnete v obchodech, ale ani na internetu.
Syrovátkové bílkoviny. Jde o jednu z frakcí mléčných bílkovin. Tělo je snadno vstřebává, mají vysoký obsah aminokyseliny leucinu, málo tuku a málo cukru. Méně vhodné je konzumovat syrovátkové bílkoviny večer, protože energii dodají sice rychle, ale jen na omezenou dobu.
Syrovátkový izolát/koncentrát/hydrolyzát. Koncentrát a izolát patří mezi klasiku. Oba jsou vedlejším produktem výroby sýrů. Rozdíl spočívá ve fázi výroby. Syrovátkový proteinový izolát prošel dalším zpracováním – díky tomu neobsahuje téměř žádný tuk a sacharidy, ale je také o něco dražší. Hydrolyzát je účinnější, protože již byl rozložen na aminokyseliny, a tělo jej proto vstřebává snadněji. Tím se urychluje přísun živin do svalové tkáně.
Kasein. Klíčová mléčná bílkovina. Zajišťuje přísun aminokyselin po dobu několika hodin. Na rozdíl od syrovátkové bílkoviny nabývá kasein po smíchání krémové konzistence podobné pudinku. Hlavní rozdíl oproti koncentrátu nebo izolátu spočívá v tom, že je obtížně stravitelný, a proto zůstává dlouho v žaludku. Kasein je proto extrémně sytý a ideální jako poslední jídlo dne, nedoporučuje se však bezprostředně před tréninkem.
Vícesložkové směsi bílkovin/proteinů. Mnoho proteinových produktů je nabízeno jako tzv. směsné bílkoviny. Může jít o kvalitní směsi syrovátkové bílkoviny, kaseinu a bílkoviny ze slepičích vajec nebo o levnější produkty na bázi pšeničné bílkoviny (wheat protein), hrachové bílkoviny (pea protein) nebo sójové bílkoviny s pouze malým množstvím syrovátky, kaseinu nebo bílkoviny ze slepičích vajec. Doba, po kterou tyto směsi zůstávají v žaludku, je kratší než u kaseinu, ale nevstřebávají se tak rychle jako syrovátka.
Veganský protein. Na veganský protein si mnoho lidí musí zvyknout, protože má pískovou konzistenci a od neveganského proteinu se liší i chutí. Je to způsobeno tím, že veganské bílkoviny nevznikají při výrobě sýrů, ale získávají se z konopí, sóji, rýže nebo hrachu. Rostlinné bílkoviny poskytují tělu méně bílkovin než syrovátkové výrobky. Myslete také na to, že rostlinné bílkoviny neobsahují všechny aminokyseliny, které tělo potřebuje. Proto je vhodné kombinovat více rostlinných zdrojů naráz.
Zdroj: dTest 12/2024