Publikováno: 18.01.2025 Autor: Ostrejšová
Stále máme tendenci hledat nějaké SUPER potraviny mezi těmi zahraničními, ale přitom je máme doma. Mezi jednu z nich se dá počítat i tvaroh.
19. ledna připadá na Světový den tvarohu. Tato superpotravina je mimořádně všestranná - využijete ji nejen v kuchyni, ale i při léčbě různých zdravotních potíží. Tvaroh dokáže pomoci shodit na váze, při popáleninách nebo třeba při bolesti kloubů.
Proč mají tvarohy různou konzistenci?
Tvaroh vzniká vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí čistých mléčných kultur a případně malého množství syřidlových enzymů. Různá konzistence tvarohů je dána výrobní technologií. Původně se vyráběl tvaroh odkapáváním ve tvarožnících. Tento typ tvarohu měl hrubší hutnou konzistenci. S příchodem modernější technologie založené na odstřeďování se jeho struktura zjemnila. Nejjemnější
je tvaroh ultrafiltrovaný s hladkou konzistencí. Díky ultrafiltračním membránám je možno zachytit i cenné syrovátkové bílkoviny v tvarohu a zvýšit obsah lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin, které u jiných technologií většinou končí v syrovátce.
Tvaroh k večeři!
Večeře by měla být bohatá na bílkoviny a chudá na cukry. Proto se naopak tvaroh k večeři perfektně hodí, obzvlášť pokud chcete shodit nějaká ta kila navíc. „Tvaroh má vysoký podíl kvalitních bílkovin. Výborně zasytí a zažene hlad na několik hodin. Navíc je lehce stravitelný, takže vás na spaní nebude tlačit žaludek. Pro redukci váhy je to skvělá potravina.
Množství bílkovin obsažených v tvarohu závisí na tom, zda se jedná o odtučněný (měkký), nízkotučný (jemný), polotučný, tučný nebo tvrdý na strouhání. Dietáři se nemusí bát ani tučného tvarohu! Název pro ně může být lehce děsivý, ovšem ve 100 g je tuku méně (například Tatra tvaroh má 8,4 %) než třeba ve 30% eidamu (cca 17 g). Orientační hodnoty na 100 g:
• Tvrdý tvaroh: 153 kcal a 29 g bílkovin
• Odtučněný měkký tvaroh: 70 kcal a 11 g bílkovin
• Nízkotučný jemný tvaroh: 104 kcal a 17 g bílkovin
• Polotučný tvaroh: 90 kcal a 10 g bílkovin
• Tučný tvaroh: 130 kcal a 9 g bílkovin
Znamená tekutina v tvarohu jeho zkažení?
Rozbalili jste si doma tvaroh, ze kterého vytéká tekutina? Nemusíte se obávat – jedná se o přirozeně uvolněnou syrovátku, která je plná cenných živin. Obsahuje například bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, mezi které patří kyselina listová nebo pantothetová. Syrovátka je bohatá na vitamíny skupiny B, ale také na vitamíny C, E a minerály jako vápník, draslík, sodík a zinek. Příště tedy syrovátku rozhodně nevylévejte! Jednoduše ji zamíchejte zpět a dopřejte svému tělu pořádnou dávku výživných látek.
Je tvaroh v alobalu lepší než ve vaničce?
Nezáleží na tom, v jakém obalu tvaroh je, záleží vždy na obsahu tuku v sušině a také na tom, jakou technologii výrobce použije. Složení i technologické postupy se výrobek od výrobku liší, takže tvrzení, že tvaroh ve vaničce je automaticky lepší než tvaroh v alobalu (nebo obráceně), je mýtus. Obecně platí, že tvaroh ve vaničce má jemnější a krémovější konzistenci, protože obsahuje více vody.
Hodí se spíše do studené kuchyně, například na pomazánky, dezerty nebo smoothie. Tvaroh v obalu je pevnější a sušší, s vyšším obsahem sušiny. Tento tvaroh se používá hlavně na pečení, protože lépe drží tvar a neředí těsto.
Jak jsme již psali na začátku, tvaroh je superpotravina s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů. A je vhodný pro jakékoliv diety. Tvaroh má ovšem i mnoho zdravotních benefitů! Už naše prababičky ho využívaly proti zánětu a angíně – v podobě tvarohové obkladu na krk. Horečku lze snížit tvarohovým zábalem na látku přiloženou na plosky nohou. Tvaroh pomůže i se zklidněním kůže po
bodnutí hmyzu nebo spálení od sluníčka. Z tvarohu si můžete mimo jiné i připravit pleťovou masku, která bude hydratovat a regenerovat vaši pokožku.
Zdroje: Mlékárna Hlinsko, Tatra, mlekarna.cz