Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Všechny tváře tofu

Publikováno: 27.06.2024     Autor: dTest - převzato

Tofu je oblíbenou sójovou potravinou bohatou na bílkoviny. Vzniklo před více než 2000 let v Číně a dnes je běžně k dostání i v našich supermarketech. Existuje několik druhů tofu a jeho využití je opravdu široké.


Výroba tofu je starodávným řemeslem, které i o stovky let později z velké části zůstalo zachováno, jen obléklo moderní kabát. Sušené sójové boby se namáčejí, nechají nabobtnat a následně se rozmixují na jemnou kaši a zbaví vláken. Smísením s vodou a zahřátím vzniká sójový nápoj.

Proces pokračuje srážením za pomoci potravinářských srážedel, jako je síran vápenatý, chlorid vápenatý nebo chlorid hořečnatý, případně mořskou solí nigari. Vzniká tužší hmota podobná tvarohu, která se lisuje do bloků a nechává odkapat. Čím více vody odteče, tím pevnější tofu vznikne. Výsledkem je klasické přírodní tofu, které se může dále upravovat, třeba marinováním nebo uzením. Celý proces funguje v podstatě podobně jako výroba sýra v mlékárně. 

Druhů tofu a tím i jeho použití je opravdu veliké.

Přírodní tofu – Má bílou či světle krémovou barvu a není ničím ochucené. Vzhledem může připomínat čerstvý sýr. Naturální tofu má neutrální chuť a velmi dobře přejímá jiné chutě a vůně, což z něj činí univerzální surovinu s širokým využitím. Lze jej marinovat a poté smažit, grilovat, zapékat, restovat se zeleninou, přidávat do polévek a jinak upravovat. Tofu můžete použít i k přípravě pomazánek či krémů. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Zároveň je základem řady výrobků a polotovarů z rostlinného sortimentu potravin.

Uzené tofu – Bloky uzeného tofu mají tmavě či světle hnědý okraj, v některých případech i pevnější kůrku. Chuť by měla být příjemně uzená, ne příliš hořká. Uzené tofu je kompaktnější a tužší než přírodní verze, neboť uzením ztrácí vodu. Lze jej konzumovat syrové například v obložených chlebech, sendvičích či salátech. Kostky či plátky uzeného tofu můžete rovněž smažit, opékat a komponovat do různých receptů, obvykle místo masa či sýra.

Marinované tofu – Marinování je jedním z nejběžnějších způsobů úpravy tofu a v této formě je běžně k dostání také v obchodech. Klasické marinované tofu je naložené ve směsi sójové omáčky a koření. Setkat se dnes ale můžete s celou řadou dalších variant – od bylinkových či česnekových marinád až po různé asijské variace. Marinované tofu se následně může smažit či opékat a v závislosti na příchuti a preferencích uplatnit v různých pokrmech.

Hedvábné tofu – Všechna výše zmíněná tofu se řadí do kategorie tzv. pevných tofu. Vedle toho existuje také hedvábné (neboli silken) tofu, které je měkké, hladké a svou krémovou konzistencí připomíná pudink. V této formě se používá například při pečení a výrobě dezertů, omáček či polévek. Můžete jej i rovnou podávat s ovocem či ve formě dipu nebo pomazánky.

Ať už si vyberete jakékoli, i u nás v databázi jich nemáme málo, tak se stejně podívejte raději nejdříve na etikety. Vše, třeba chuť z nich nevyčtete, ale podíl bílkovin či soli ano. Případně se můžete podívat na minulý článek, kde jsme pročetli článek o testování tofu spolu s redaktory dTestu.

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…

Mikrobiální kontaminace nápojů

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?