Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Jedná se o souhrnný název pro celou řadu červených barviv. Dodávají pokrmům nejen barvu ale i ovocnou chuť. Často používané místo amarantu. Vzhledem k nepřesvědčivým výsledkům některých studií je v mnoha zemích včetně ČR (EU) povoleno.
Barvení salámů, moučníků, dezertů, limonád. Dále v krmivech pro zvířata, kosmetice, lécích, šampónech.
Synteticky z uhelného dehtu a ropy. Pro výrobu se využívá sloučenina p-credine, u které byla dokázána karcinogenita na zvířatech.
Krátkodobé studie na myších neprokázaly mutagenní účinky ani negativní vlivy na jejich pokožku. Dlouhodobější studie na krysách dokázaly, že při zvýšené dávce má barvivo negativní na schopnost reprodukce. Nastal dřívější výskyt nádoru lymfatického systému a byly pozorovány změny jejich chování. Může způsobovat hyperaktivitu u dětí nebo alergické reakce.
Přípustná denní dávka 0-7 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň v nápojích 70 mg/l, v jídle 290 mg/l.