Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Češi jsou jedni z největších jedlíků čokolády

Publikováno: 10.08.2024     Autor: FÉR potravina

Taky máte rádi čokoládu? Kolik jí sníte týdně/ročně? Možná že i díky Vám vedeme ve světových statistikách.


Češi jsou jedni z největších jedlíků čokolády, říká šéf cukrovinek v Nestlé

Ceny kakaa jsou nyní na svých dlouholetých maximech, očekáváte, že kvůli zvyšující se ceně Češi přejdou na jiné pochoutky? Nebo se znovu ceny sníží?

Ano, ceny kakaa vzrostly na pětinásobky toho, co stávalo. Ono vypěstovat kakaové boby není žádná legrace, problém je jak s klimatickou změnou, tak i se suchem a chorobami stromů. A pokud se nějaká plantáž zruší, trvá několik let, než se vypěstují nové stromy, takže myslím, že v dalších letech nemůžeme očekávat snížení na loňské ceny. Čekáme, že ceny půjdou trochu dolů, ale rozhodně ne na loňská čísla. Nehodláme se žádným způsobem dotknout kvality, jak už jsem zmínil, lidé jsou extrémně citliví na změny svých oblíbených příchutí. Zabránit zdražení můžeme jenom investicemi, tedy do automatizace a šetření v těchto oborech.

Češi jsou jedni z největších evropských jedlíků čokolády. Čekáte, že tedy lidé přejdou například na kyselé rybičky nebo jiné produkty bez kakaa?

Nyní to hodnotíme, rozhodně v posledním roce hodně rostou kategorie sladkosti, jako jsou bonbony. Ale jak jsem říkal i předtím, mění se pouze frekvence nákupů. Česko je v cukrovinkách skutečně jedním z pěti největších trhů pro Nestlé. Je to až šílené – pro porovnání je byznys Nestlé v ČR o dost větší než v Polsku, kde žije zhruba čtyřikrát tolik lidí. Češi doopravdy milují čokoládu a své značky. Je to součást vaší tradice, je tam emoční vazba, většina Čechů vyrůstala s těmito produkty. Nedávno jsme nabírali novou brand manažerku pro Studentskou pečeť, která říkala, že je to pro ni prakticky splněný sen, protože s ní vyrůstala. Že si vůbec nedokázala představit, že by jednou o směřování této značky rozhodovala. A to je jí 25 let, byl jsem doopravdy překvapený, že i u takhle mladých lidí je to propojení se značkou takto silné.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Pokud byste si chtěli zopakovat pravidla ve výběru skutečně dobré čokolády neb ta od Nestle to ne vždy je, stačí se podívat na náš starší článek.

 

převzato: Foodnet.cz

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?