Publikováno: 01.12.2023 Autor: FÉR potravina
Mikulášská, případně svatobarborská nadílka se blíží. Nevíte si rady co bude letos balíček pro vaše děti obsahovat? Laciným cukrovinkám se raději vyhněte.
V současné době je na trhu velké množství jak kvalitních, tak nekvalitních "čokoládových" figurek a adventních kalendářů.
Jak čokoládové figurky, tak i ty ošizené naleznete vedle sebe bez jasného rozlišení, proto je třeba dávat pozor.
Pokud je v názvu uvedeno čokoláda nebo čokoládový, musí jít o výrobek obsahující zejména kakaové máslo. Zároveň nesmí čokoláda obsahovat méně kakaového másla, kakaové sušiny a mléka či mléčné sušiny, než je stanoveno vyhláškou. Naopak typickým znakem „ne“čokolád je nahrazení kakaového másla rostlinným tukem. Na trhu najdeme různé druhy čokolády, nejběžnější a také nejoblíbenější je mléčná, která podle platných předpisů musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Hořkou čokoládu charakterizuje nejméně 35% obsah kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. U bílé čokolády vyhláška obsah kakaové sušiny nepředepisuje, říká však, že musí obsahovat nejméně 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a také alespoň 14 % mléčné sušiny.
Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují už v názvu, ale i tak je dobré si na obalu ověřit, zda skutečně obsahují alespoň 25 % kakaové sušiny či 20 % kakaového másla v případě bílé čokolády. Vzhledem k tomu, že výrobci musí uvádět použité suroviny v sestupném pořadí podle množství, u pravé čokolády je vždy na druhém místě po cukru uvedena kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk. Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje kakaová pochoutka, poleva či hmota, je třeba mít se na pozoru. Pravděpodobně jde o náhražku čokolády, v jejímž složení je hned po cukru uváděn některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakaový prášek.
Čtěte tedy etikety anebo zkuste dětem nabídnout něco jiného, než „čokoládové“ figurky. Nabízí se toho hodně:
- ovoce (jablka, hrušky, mandarinky, banány)
- sušené křížaly (pokud nemáte domácí, tak vybírejte ale neproslazované varianty)
- oříšky (opět ideálně ty natural, ne solené nebo v polevách)
- kvalitní čokoláda (bez přídavku jiného než mléčného nebo kakaového tuku)
- perníčky, ovesné sušenky, muffiny vlastní výroby
- raw tyčinyk z ovoce a oříšků
- 100% šťávy z ovoce a zeleniny
... určitě se vybrat dá ...