Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Džusy a globální oteplování

Publikováno: 02.08.2024     Autor: převzato od dTestu

Pomerančová šťáva obsahuje mnoho prospěšných látek, především pak vitamín C. Tělu ale dodává také pořádné množství cukru.


Pomerančové džusy jsou u našich sousedů v současnosti vůbec nejoblíbenějším druhem ovocných šťáv. Sladkokyselé nápoje žlutavé barvy si ostatně našly mnoho příznivců i u nás. Mnozí si 100% pomerančových šťáv cení pro jejich vysoký obsah vitamínu C.

Pomerančový džus pochopitelně není regionální produkt. Pokud pochází z Brazílie, jeho uhlíková stopa je podle výpočtů Institutu pro výzkum energie a životního prostředí v Heidelbergu přibližně dvakrát větší než u domácího jablečného džusu. Koncentrát má o něco lepší ekologickou bilanci než přímo lisovaný džus, jelikož je jeho hmotnost při přepravě nižší.

Více než polovina celosvětové produkce pomerančové šťávy pochází z Brazílie. Alespoň částečné zastoupení brazilských citrusů mělo 21 z 26 testovaných džusů. Média a nevládní organizace už léta poukazují na špatné podmínky na tamních plantážích. Kritika se týká jak mzdového dumpingu, tak i samotných práv pracovníků.

Němečtí kolegové dTestu proto vyrazili přímo do Brazílie, aby na vlastní oči mohli zkontrolovat, jak to na plantážích vypadá. Reportéři navštívili pěstitele, zástupce odborů, státní zástupce a zaměstnance ministerstva zodpovědné za inspekci práce na plantážích. Bohužel se ukázalo, že kritika je v mnoha případech oprávněná.

Mnoho džusů  nese označení ekologické a sociálně udržitelné produkce. Jde o tři loga, která jsou rozšířená i v našich obchodech:

Rainforest Alliance – Značku se zelenou žabkou nese 11 z 26 výrobků v testu. V Brazílii je přibližně 9 % produkce pomerančů certifikováno podle standardu této organizace. Cílem je pěstování šetrné ke klimatu, ochrana biologické rozmanitosti a lidských práv. Základním požadavkem je, aby byla pracovníkům vyplácena alespoň minimální mzda. Podle průzkumu Stiftung Warentest si certifikát obvykle mohou dovolit pouze velké společnosti.

Fairtrade – Označení nesou tři testované šťávy z brazilských plantáží. Certifikace zaručuje zemědělcům, většinou drobným pěstitelům, minimální výkupní ceny za sklizeň. Pěstitelé dostávají dotace také na jiné účely, například na rozličné sociální projekty.

Biocertifikace EU – V tabulce najdete pět bio šťáv, které musejí být vyrobeny v souladu s právními normami EU pro ekologické zemědělství. Zakázány jsou například syntetické chemické pesticidy. Nařízení EU o ekologickém zemědělství však ne-ukládá žádné sociální požadavky.

6/2024 dTest zveřejnil i výsledky zahraničního (německého) testu džusů.

Připomeňme, že dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT). Právě v rámci naší spolupráce vám přinášíme shrnutí německého testu spotřebitelské organizace Stiftung Warentest. Ta uspořádala test 24 různých 100% džusů. Většina, konkrétně 17 výrobků, je vyrobena z koncentrátu. Jde o šťávy, ze kterých byla nejprve odpařena voda a vzniklý koncentrát byl později opětovně naředěn vodou na původní úroveň. Ostatní džusy byly přímo vylisované a často vyžadují skladování v chladu.

Kvalita testovaných džusů byla poměrně různorodá. Nejlepší se mohly po stránce chuti téměř měřit se šťávou, kterou si doma vymačkáte z vyzrálých pomerančů. Řada výrobků ale zaostávala po stránce chuti, případně neobsahovala dostatek vitamínu C. Polovina džusů byla celkově dobrá, naopak dva skončily s nedostatečnou známkou.

Z hlediska senzorického hodnocení měly jasně navrch přímo vylisované džusy. Čtyři z devíti chutnaly dobře, pět získalo dokonce velmi dobrou známku. Intenzitou chuti se blížily čerstvé šťávě, která sloužila jako měřítko. Měly skutečně výrazně pomerančovou vůni a chuť. Příjemně překvapily výborné výsledky privátních značek obchodních řetězců, které podle očekávání patřily k levnějším produktům.

Také mezi džusy z koncentrátu se našly takové, které potěšily smysly, na velmi dobré hodnocení však dosáhl jediný – Hohes C Orange.

Výrazně hůře dopadla zkouška měřící aroma, respektive obsah esterů, které jsou typické pro aroma přímo lisovaných šťáv. U koncentrátů naopak chybějí. Výsledky poukazují na čerstvost použité šťávy. Našly se i pomyslné bílé vrány – pochvalu si z koncentrátových šťáv zaslouží opět Hohes C Orange a dále džusy Edeka a Aldi Nord. Naopak při koncentraci šťávy Dennree a Valensina se většina aroma vytratila, za což přišel trest v podobě nedostatečných známek. Z přímo vylisovaných džusů měl velmi dobré aroma nápoj dmBio.

Koncentrované šťávy Aldi Nord Gut Bio, Edeka a Netto Marken-Discount obsahují značné množství chlorečnanů – jejich složení jim proto vyneslo dostatečnou známku. Podle výrobců jsou pomeranče zpracovávány přímo v místě pěstování a sklizně. V tom pravděpodobně vězí kámen úrazu. Pitná voda, která se v inkriminovaných zemích používá k mytí ovoce, bývá chlorovaná. Řada dalších džusů, které se také zpracovávají v exotických krajích, nicméně dokládá, že se i tak lze vysokému obsahu chlorečnanů bez potíží vyhnout.

Jedním z kritérií kvality je obsah vitamínu C neboli kyseliny askorbové v pomerančové šťávě. Německé národní a mezinárodní směrnice požadují minimální obsah 200 miligramů této látky na litr. Vitamín C se rozkládá pomalu, proto by i džusy blížící se konci své trvanlivosti měly mít kyseliny askorbové dostatek. Šťávy od dmBio (přímo lisované) a Amecke (koncentrované) se však s blížícím se koncem trvanlivosti pohybovaly hluboko pod požadovanou hranicí. Jejich složení je proto rovněž zatíženo dostatečnou známkou.

 

převzato z dTest 6/2024

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?