Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilovací sezóna ještě nekončí

Publikováno: 22.08.2024     Autor: dTest - převzato (krácená úprava)

V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podívali v dTestu. Do laboratoře poslali devět marinovaných krkovic, aby zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností.


Test marinovaných krkovic ukázal, že s masem musíme zacházet opatrně a dopřát mu na grilu dostatek času. Tedy výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct.

Nejvyšší počet bodů posbíral Globus Vepřový steak kořeněný . Zároveň spolu s výrobkem Billa/Grill Party Vepřový steak z krkovice Barbecue  nabízí nejvýhodnější poměr ceny a kvality. Poslední místo v tabulce obsadila Albert/Gril Krkovice s bylinkami . Důvodem je, že laboratoř v testovaném balení nalezla škodlivé bakterie listerie.

 

Hledá se dobré maso na gril

Chemické analýzy zkoumaly obsah hlavních surovin, jako jsou maso, tuk a sůl. Naším cílem bylo nejen porovnat jednotlivé parametry mezi sebou, ale také ověřit pravdivost údajů na obalech. Analýzy obsahu masa neodhalily žádné zásadní problémy, nicméně jeho kvalita se u různých vzorků lišila. Dobrá zpráva rovněž je, že výrobci dostáli svým deklaracím na obalech a řada produktů obsahovala dokonce víc masa, než bychom podle etiket očekávali. Příliš přesné však nebyly deklarované údaje o obsahu tuku. V tomto případě jsme u několika výrobků zjistili výrazné rozdíly mezi skutečnou a avizovanou tučností.

Testování samozřejmě zahrnovalo i senzorické hodnocení, tedy ochutnávku masa. Laboratorní komise posuzovala chuť, vůni, vzhled a konzistenci krkovic po tepelné úpravě. I v tomto ohledu se jednotlivé výrobky poměrně výrazně lišily a vedle příjemných šťavnatých krkovic se hodnotitelé setkali i se suchými tvrdšími kusy.

Riziko hrozí, nezapomínejme na prevenci

Zajímavým aspektem testu bylo i měření mikrobiologické bezpečnosti. Marinované syrové maso je citlivé na výskyt nežádoucích bakterií, které mohou způsobit zdravotní potíže. Výsledky mikrobiologického vyšetření ukázaly, že nejde o plané hrozby. Na nebezpečné bakterie jsme totiž v testu narazili. Na vlastní oči jsme se tak přesvědčili, že dodržování hygienických zásad má při grilování rozhodně smysl.

Publikováno v časopise 7/2024

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?