Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Grilovací sezóna ještě nekončí

Publikováno: 22.08.2024     Autor: dTest - převzato (krácená úprava)

V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podívali v dTestu. Do laboratoře poslali devět marinovaných krkovic, aby zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností.


Test marinovaných krkovic ukázal, že s masem musíme zacházet opatrně a dopřát mu na grilu dostatek času. Tedy výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct.

Nejvyšší počet bodů posbíral Globus Vepřový steak kořeněný . Zároveň spolu s výrobkem Billa/Grill Party Vepřový steak z krkovice Barbecue  nabízí nejvýhodnější poměr ceny a kvality. Poslední místo v tabulce obsadila Albert/Gril Krkovice s bylinkami . Důvodem je, že laboratoř v testovaném balení nalezla škodlivé bakterie listerie.

 

Hledá se dobré maso na gril

Chemické analýzy zkoumaly obsah hlavních surovin, jako jsou maso, tuk a sůl. Naším cílem bylo nejen porovnat jednotlivé parametry mezi sebou, ale také ověřit pravdivost údajů na obalech. Analýzy obsahu masa neodhalily žádné zásadní problémy, nicméně jeho kvalita se u různých vzorků lišila. Dobrá zpráva rovněž je, že výrobci dostáli svým deklaracím na obalech a řada produktů obsahovala dokonce víc masa, než bychom podle etiket očekávali. Příliš přesné však nebyly deklarované údaje o obsahu tuku. V tomto případě jsme u několika výrobků zjistili výrazné rozdíly mezi skutečnou a avizovanou tučností.

Testování samozřejmě zahrnovalo i senzorické hodnocení, tedy ochutnávku masa. Laboratorní komise posuzovala chuť, vůni, vzhled a konzistenci krkovic po tepelné úpravě. I v tomto ohledu se jednotlivé výrobky poměrně výrazně lišily a vedle příjemných šťavnatých krkovic se hodnotitelé setkali i se suchými tvrdšími kusy.

Riziko hrozí, nezapomínejme na prevenci

Zajímavým aspektem testu bylo i měření mikrobiologické bezpečnosti. Marinované syrové maso je citlivé na výskyt nežádoucích bakterií, které mohou způsobit zdravotní potíže. Výsledky mikrobiologického vyšetření ukázaly, že nejde o plané hrozby. Na nebezpečné bakterie jsme totiž v testu narazili. Na vlastní oči jsme se tak přesvědčili, že dodržování hygienických zásad má při grilování rozhodně smysl.

Publikováno v časopise 7/2024

Nejnovější články

Budou Vánoce dražší?

Ceny surovin na vánoční cukroví dosti podražily. Třeba to bude mít i pozitivní…

Hodnocení výživové politiky

NOURISHING policy index - Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného…

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?