Publikováno: 27.02.2025 Autor: převzato z FOODNET
Potraviny vyhazují i kvůli lenosti. Generace Z považuje udržitelnost za důležitou, její zacházení s potravinami tomu ale často odporuje.
Generace Z se teprve učí, jak omezovat plýtvání potravinami. Vyplývá to z výzkumného projektu Wasteful Generation. Lidé z této generace zároveň více plýtvají po osamostatnění od rodičů, roli ale hrají i finance nebo pohodlí.
Výzkumný projekt Wasteful Generation se snaží zmapovat přístup generace Z k plýtvání potravinami, zároveň hledá i možná řešení. Autoři zjistili, že hlavním problémem u této generace je vyhazování jídla po odstěhování od rodičů. Při bydlení s nimi totiž vyhodí příslušníci generace Z průměrně 30 gramů potravin denně, zatímco po odstěhování je to více než dvojnásobek, a to 66 gramů za den.
Pokud jde o samotné vyhazování jídla, v koši nejčastěji končí ovoce, zelenina nebo pečivo. Výzkumníci z rozhovorů s členy generace Z zjistili, že hlavními důvody pro plýtvání je špatná organizace nákupů nebo špatně plánované vaření a spotřeba. „Často uváděli jako důvod také celkový konzumní přístup společnosti nebo pohodlnost, potažmo dokonce lenost,“ doplnila Veselá. Při rozhodování jsou tak pro generaci Z často klíčové finance anebo právě pohodlí. Při větších, ale méně častých nákupech sice ušetří čas, ale vyhodí pak více potravin.
Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-generace-z-plytva-jidlem-267629