Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Je libo brouk nebo červík?

Publikováno: 03.12.2021     Autor: Slunew

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!


Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžná záležitost v Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky, jen ve "vyspělých" státech se nám na taliře běžně nedostal. Ale vše může být jinak. Hmyz se v Evropské unii nově řadí mezi hospodářská zvířata.  

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80%, obsah tuku kolísá podle druhu. Kvalitou může být hmyz přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat úplně celý. taktéž jsou mnohem menší ekologické náklady na jeho chov a má, na rozdíl od běžně chovaných zvířat, obrovskou reprodukční schopnost.

Jaké druhy hmyzu se jí? Jak se chovají, připravují? A jak vlastně chutnají? 

Podívejte se reportáž ČERNÝCH OVCÍ ČT

No a teď už je jen na Vás, zda zvládnete sníst skutečně nějakého toho červíka, cvrčka nebo potřebuje hmyz vizuálně skrýt a dáte přednost jen potravinám, které obsahují hmyzí moučku.

Ale určitě to stojí minimálně za vyzkoušení.

Dobrou chuť.

Nejnovější články

ČRo- Hradec Králové - Abeceda zdraví

Každý díl Abecedy zdraví přináší inspiraci, jak udělat malý krok ke zdravějšímu…

Jarní detox: Očista těla nebo chytrý marketingový tah?

Jarní detox – zázračné řešení nebo marketingový tah? Téma „jarního detoxu“ se v…

10 let systému Nutrivigilance

Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?