Publikováno: 03.12.2021 Autor: Slunew
Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!
Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžná záležitost v Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky, jen ve "vyspělých" státech se nám na taliře běžně nedostal. Ale vše může být jinak. Hmyz se v Evropské unii nově řadí mezi hospodářská zvířata.
Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80%, obsah tuku kolísá podle druhu. Kvalitou může být hmyz přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat úplně celý. taktéž jsou mnohem menší ekologické náklady na jeho chov a má, na rozdíl od běžně chovaných zvířat, obrovskou reprodukční schopnost.
Jaké druhy hmyzu se jí? Jak se chovají, připravují? A jak vlastně chutnají?
Podívejte se reportáž ČERNÝCH OVCÍ ČT.
No a teď už je jen na Vás, zda zvládnete sníst skutečně nějakého toho červíka, cvrčka nebo potřebuje hmyz vizuálně skrýt a dáte přednost jen potravinám, které obsahují hmyzí moučku.
Ale určitě to stojí minimálně za vyzkoušení.
Dobrou chuť.