Publikováno: 25.03.2020 Autor: FÉR potravina
Pitná voda nemůže být virem ohrožena, k jeho přenosu dochází kapenkovou cestou a přímým dotykem, mimo toto prostředí přežívá jen krátkou dobu.
Vodárenské společnosti začaly s ohledem na šířící se epidemii postupně zavádět nezbytná režimová opatření, ať již směrem dovnitř ke vztahu ke svým zaměstnancům, tak i navenek, kdy z preventivních důvodů byl například omezován osobní kontakt se zákazníky – uzavírání zákaznických center, či přerušení fyzických odečtů stavu vody v domácnostech.
Jak uvedl Státní zdravotní ústav ohledně případného výskytu viru v surové vodě ve svém stanovisku, není třeba se obávat: „I kdyby se do surové povrchové vody tento virus dostal, bude spolehlivě odstraněn a inaktivován stávající úpravou povrchové vody, která vždy obsahuje minimálně stupně koagulace, filtrace a dezinfekce. ” Respirační viry jsou totiž velmi citlivé k dezinfekci chlorem i UV zářením.
Pro nejnovější informace a výsledky jednání SOVAK (Sdružení oboru vodovodů a kanalizací) ČR s příslušnými ministerstvy sledujte i rubriku COVID-19.
Ing. Oldřich Vlasák
ředitel SOVAK ČR
Zdroj: SOVAK ČR