Publikováno: 12.02.2025 Autor: FÉR potravina
Na sv. Valentýna obdarováváme osoby, které máme rádi, a proto bychom měli už při výběru dárku sáhnout po tom nejkvalitnějším.
Češi za svátek zamilovaných sice mnohem více stále považují 1. květen , kdy je potřeba svou milovanou políbit pod rozkletlou třešní aby neuschla. Nicméně i přesto, zejména mladí slaví i romantický svátek zamilovaných 14.2.. na sv. Valentýna. Při tomto svátku, ale zároveň slaví i obchodníci.
Možná, že někdo dává na Valentýna kus špeku nebo kysané zelí :), ale spíše kromě květiny a pozvání na romantickou večeři sáhneme po nějaké čokoládě či pěkně zabalené bonboniéře. kdo by přeci odolal čokoládové dobrotě.
Pokud se rozhodnete, že také nějakou zakoupíte, tak vám dáme návod, jak vybrat tu nejkvalitnější.
Snažte se tedy vybírat takovou, která (v případě hořké čokolády) obsahuje jen kakaové máslo a (v případě mléčné čokolády) ještě mléčný tuk nebo smetanu, z aditiv pak maximálně lecitin, ale i ten je zbytečný. Určitě by neměla obsahovat žádné jiné rostlinné tuky a umělá aromata.
Budeme rádi, když se necháte inspirovat v naší databázi: hořké čokolády; mléčné čokolády a čokolády s nějakým tím vylepšením ve formě oříšků nebo ovoce.
U bonboniér už je hodnocení složitější, díky různým náplním. Ale i zde by mělo platit, že čokoládový základ má být co nejkvalitnější a náplně by měly být bez umělých aromat. U bonboniéry je ale častým neduhem i příliš velký obal s malým obsahem uvnitř :(. Velikost bonboniéry neurčuje množství obsahu a ani cena není jasným vodítkem. Při nákupu je třeba pozorně číst informace uvedené na obalu, které jsou jediným objektivním údajem pro zjištění, kolik je v krabici skutečně sladkostí. Tyto otázky nejsou nijak regulovány pravidly a o způsobu, velikosti a obsahu balení rozhoduje každý výrobce zvlášť. Důležité proto je, aby se spotřebitelé nenechali zlákat pouze rozměry balení.