Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Mikrobiální kontaminace nápojů

Publikováno: 30.08.2024     Autor: dTest - převzato

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co otevřená lahev zůstala stát v teple. Je to správný postup? Minitest dTestu ukázal, že ne. Do pití se totiž mohou dostat nevítaní hosté a v teplém prostředí se namnožit.


Je bezpečné upíjet vodu, limonádu nebo jiný nápoj přímo z lahve? Odpověď jsme hledali v mikrobiologické laboratoři.

Teorie je taková: nápoj v originálně uzavřeném obalu je z mikrobiologického hlediska čistý. V okamžiku, kdy se však hrdlo lahve dotkne úst, mohou se na něm usadit organismy obývající ústní dutinu a začít se v nedopité tekutině množit. A jak to vypadá v praxi?

Pití přímo z lahve může přinášet nenápadné riziko v podobě potenciálně škodlivých mikroorganismů. Nápoj v originálně uzavřeném obalu je z mikrobiologického hlediska čistý. Jakmile se však hrdlo lahve dotkne úst, mohou se na něm usadit organismy obývající ústní dutinu a začít se v nedopité tekutině množit. Která rizika hrozí? Tím největším je možnost vzájemného přenosu škodlivých mikrobů, pokud by z lahve pilo víc osob najednou. Ohrožena je i kvalita nápoje, zvláště po delší době či po skladování při vyšší teplotě. Mikroorganismy by se mohly po delší době usadit ve vrstvě biofilmu, případně změnit chuť a vůni tekutiny.

Do laboratoře byly vyslány 4 druhy nápojů: sycenou pramenitou vodu, ochucenou minerálku, kolovou limonádu a pomerančový nektar. Od každého se předali dvě lahve. Na začátku se změřil počet mikroorganismů v čerstvě načatých nápojích. Poté se rozdaly dvěma ochutnávačům, kteří přímo z nich upíjeli po dobu dvou dnů. Sycená voda a ochucená minerálka byly po oba dny uloženy při pokojové teplotě, pro kolovou limonádu a pomerančový nektar ochutnávači sahali do lednice. Po dvou dnech se opět spočítal celkový počet mikrobů, aby se zjistilo, kolik se jich během upíjení do nápoje dostalo. 

Lednice tlumí problém

Na startu experimentu byly všechny nápoje naprosto čisté bez jediného mikrobiologického nálezu. Ukázalo se tak, že originálně uzavřených lahví se nemusíme z tohoto hlediska obávat. Po dvou dnech upíjení jsme již tak jednoznačné výsledky nedostali. Mikrobiologicky čisté zůstaly pomerančové džusy a kolové limonády skladované v lednici. 

Naopak při pokojové teplotě skladované sycené pramenité vody a ochucené minerálky nabídly pohostinnější prostředí, a to ve všech případech.

Ve všech případech se po dvou dnech v mililitru nápojů našly řádově desítky mikrobů, nicméně v sadě prvního účastníka pokusu jich bylo o něco víc než u druhého. Desítky organismů v mililitru nápoje nevypadají na první pohled dramaticky, ovšem při skladování ve vyšší teplotě, například v rozpáleném autě, by se organismy mohly množit rychleji. Pro srovnání můžeme dodat, že v mililitru čerstvého mléka jsme v testech nacházeli méně než deset mikrobů. V kuchyni stojící rozpitá lahev s vodou tak může být osídlená hustěji než mléko, často považované za „živý“ nápoj.

Dobrá rada

Upíjení přímo z lahve nedoporučujeme. V lahvi uložené v lednici se mikrobi pravděpodobně nepomnoží, ovšem u těch stojících v teple již riziko hrozí. Zvlášť pokud jsou lahve skladovány delší dobu při vysokých teplotách (typicky během léta v automobilu) nebo pokud z nich pije víc osob najednou. Mít s sebou venku vlastní kelímek se rozhodně vyplatí. Druhou možností je vypít celý obsah lahve najednou.

Pokud máte zájem o zasláni tohoto testu zdarma, klikněte zde.

Publikováno v časopise 8/2024

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Ať frčíme dál!

Můžete to být právě Vy, kdo nám pomůže i nadále dělat naši práci!

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?