Publikováno: 16.07.2018 Autor: FÉR potravina
Plýtvání potravinami ve vyspělých státech je velkým problémem. Jak jste na tom vy?
Jedním z velkých problémů vyspělých zemí je plýtvání potravinami. A to takovým, že se za posledních deset let stalo plýtvání vážným celosvětovým tématem. Jen v českých domácnostech se ročně v průměru vyhodí jídlo za 20 tisíc korun. Že celý tento rok bude proti plýtvání bojovat Penny Market, jsme již psali. První krok, ten nejdůležitější, však může učinit každý z nás - nenakupovat do zásoby a správně skladovat potraviny. My vám poradíme, jak na to.
Ovoce a zelenina pomalu zaplavují zahrádky nebo farmářské trhy. Jak je můžeme uchovat, aby ztratili co nejméně vitamínů a která metoda je nejlepší? Vakuování, mražení, konzervování nebo jen prosté uložení do lednice na pár dní? Všechno má svá pravidla. Jejich nedodržení znamená ztrátu prospěšných látek pro naše tělo.
Ideální místo uskladnění pro většinu druhů zeleniny představuje mírně vlhký, temný, dobře větratelný prostor, například sklep. Tím však už tolik bytů ani domů nedisponuje. Jak tedy nakládat s ovocem a zeleninou a co děláváme špatně?
Ovoce a zeleninu před uskladněním neomývejte
Na otázku, jaké chyby děláme nejčastěji během uchovávání čerstvého ovoce a zeleniny, odpovídá garant našeho sdružení FÉR potravina Hana Střítecká jasně: „Nerespektujeme optimální podmínky skladování. Téměř vše dáváme do lednice, kde je větší zima, než je potřeba. Oblíbená je i kuchyňská linka, kde sice není zima, ale povětšinou zase příliš suchý vzduch. Ovoce a zeleninu také omýváme před uskladněním – to je ale potřeba pouze v případě, že je budeme nakládat, mrazit nebo zavařovat, jinak určitě ne.“
Stále platí, že nejlepší je všechno čerstvé – ideální způsob je chodit častěji nakupovat a vědět, kde je ovoce a zelenina kvalitní. Sezónu na zahrádce si tak kulinářsky užijete čerstvým utržením a okamžitým servírováním.
Co (ne)patří do lednice
I když má lednice svá „ale“, vitamínům neublíží tolik jako třeba zavařování. „Nejvíce náchylný z vitamínů je vitamín C – reaguje na světlo i teplotu a ztrácí se tedy nejrychleji ze všech,“ konstatuje Hana Střítecká. „A také vlastní uložení do lednice všemu nesvědčí, například rajčatům, okurkám, salátu či bylinkám jako je bazalka. Jde o to, že u zeleniny (ovoce) s větším podílem vody chladem v ledničce dojde k porušení buněčných membrán a následnému ‚vylití‘ vody.“
Do lednice bez obav naopak dejte kadeřávek, růžičkovou kapustu, hlávkové zelí, brokolici nebo pórek. Takzvané mrazuvzdorné zelenině se tu bude líbit.Nepatří sem ale citrusy, mango, čím dál tím více díky různým výživovým trendům oblíbené avokádo nebo třeba banány.
Fresh a biozóny v lednici – fungují?
Platíte za ně obvykle dost peněz, slibují čerstvost a vitamíny na celé týdny. Lednice – i takto vylepšené – jsou však stále prostorem jen na pár dní. „Tyto zóny – označované i jako nulové – mají obvykle trochu jinou teplotu i vlhkost než zbytek ledničky. Díky tomu zelenina a ovoce vydrží déle, nicméně kvůli nízké teplotě platí stejná pravidla jako u obyčejné lednice,“ vysvětluje Hana Střítecká. „Velmi často se navíc zelenina domů nosí v různých plastech – a ty se mohou zapařit, když se zelenina z přinejmenším pokojové (venkovní) teploty dá do podstatně chladnější lednice.“ Zeleninu proto nikdy neskladujte zabalenou v potravinové fólii nebo igelitových pytlících a dbejte na to, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly a nedocházelo tak k zahnívání.
Vakuování
Delší trvanlivost, prodloužení čerstvosti až pětkrát. Domácí vakuovačky jsou hitem poslední doby, seženete je za několik tisíc a libujete si, jak jste vyzráli na kazivost potravin. K zavakuovaným potravinám se totiž nedostanou mikroorganismy – bakterie, kvasinky nebo plísně. „Dochází k zamezení přístupu kyslíku, a tedy pozastavení procesu ‚kažení‘,“ říká Hana Střítecká. „Pokud je dáme do lednice, i tady platí, že chlad může opět ovoce nebo zeleninu poškodit.“ Dobře využít se dá vakuování i pro ušetření prostoru v mrazáku.
Nakládání do oleje nebo octa
Ideální způsob, jak využít přebytky ze zahrady nebo většího nákupu. Výživová poradkyně doporučuje tyto metody pro přípravu základů pro omáčky nebo pesta. Když suroviny dobře omyjete, máte čisté ruce, vždy čistou lžičku a neolizujete hrdlo sklenice, vydrží naložené potraviny i několik měsíců. „Ocet a olej jsou dobrým způsobem stabilizace před kažením,“ dodává Hana Střítecká. „Ocet vydrží déle, pokud zeleninu nebo ovoce pouze naložíme bez další konzervace.“
Mražení
Třikrát sláva mrazáku, pokud ho umíte dobře využít. Zeleninu je totiž zapotřebí zamrazit co nejrychleji. Předtím ji rychle a krátce spařte. K nejvyšší kvalitě slouží speciální programy super freeze (Super Cooling, Turbo Cold, Coolmatic), které už bývají k mání i u běžných lednic. Skladování ve zmrazeném stavu by nemělo přesáhnout jeden rok, jednotlivé balíčky si proto popisujte. „Problém může vzniknout spíš při opětovném použití,“ varuje Hana Střítecká. „Pokud zeleninu necháváme rozmrazit nebo ji dlouho vaříme, dusíme či restujeme, ztratíme vitamíny ve vodě rozpustné.“
Zavařování
O co více vaše děti ty kompoty od babičky milují, o to méně vitamínů jim tahle specialita dává. „Zavařování je k potravinám nejméně šetrné – ovoce či zelenina tu projde vyšší teplotou, při které dochází k velké ztrátě některých vitamínů,“ říká Hana Střítecká. „Pak většinou doplňujeme ještě cukr nebo sůl, čímž do výsledné ‚potraviny‘ přidáváme suroviny, které úplně nepotřebujeme,“ uzavírá Střítecká.
Jak prodloužit ovoci a zelenině trvanlivost poradí i web Penny Marketu
Ti, které téma plýtvání zajímá více, mohou navštívit web Penny Marketu. Mladý kuchař Martin Škoda je ambasadorem projektu PENNY Konec plýtvání, a nový web i sociální sítě pravidelně zásobuje recepty, jejichž téma se vždy točí kolem toho, jak šikovně a chutně zpracovat potraviny, které by jinak bez využití skončily v koši. Zároveň zde přehledně a jednoduše uvidíte, jak hospodárněji a efektivněji nakupovat a navíc dostanete spoustu rad a tipů, jak šetrněji zacházet s potravinami.