Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nově schválená sója otevírá cestu k "lepším náhradám" masa

Publikováno: 14.08.2024     Autor: převzato z Bezpečnosti potravin

V době , kdy je čím dál tím větší tlak na snížení produkce, ale zejména konzumace čistě živočišných produktů, se objevuje čím dál tím více náhrad a imitací zejména masných a mléčných výrobků. ne vždy jsou úplně povedené a ne vždy mají odpovídající nutriční profily. Jednu z nových variant sóji představila také firma Amfora, tak snad poté "náhražky" masa budou nejen vypadat jako maso, ale i chutnat a budou stejně výživné...


Firma Amfora získala výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh tak přichází nový, rostlinný zdroj proteinů.

V dnešní době se již upouští od velkolepých zabijaček, honů a podobných oslav masa. Na trhu se objevují nové možnosti a náhrady, které se masu stále více blíží, ne jen chutí, ale i kvalitou. Jednu z nových variant sóji představila také firma Amfora.

Sója je běžně využívaná nejen jako krmivo, ale také jako potravinářská surovina. Mezi státy s nejvyšší produkcí této luštěniny patří USA, Brazílie a Argentina. Sója má velký obsah bílkovin a z toho důvodu se jeví jako vhodná náhrada masa, která může ulevit zatížené oblasti hospodářství. Ani tato změna jídelníčku však není jen pozitivní, jelikož kvůli vyšší spotřebě sóji dochází k rozšiřování osevních ploch v Jižní Americe a s tím spojenému vypalování deštných pralesů. 

Právě snaha o snížení zátěže na osevní plochy vedla americkou firmu Amfora k vyvinutí geneticky modifikované sóji. Upravená rostlina má oproti wild-type variantě vyšší obsah proteinů a naopak nižší obsah sacharidů. Díky tomu, že úprava proběhla bez vložení genů z jiného organismu, nepodléhá regulaci Amerického ministerstva zemědělství (USDA) týkající se GMO.  (V Evropě stále platí podstaně přísnější pravidla velmi omezující využití GMO pro výživu člověka - poznámka FÉR potraviny).

Firma Amfora plánuje stejnou technologii vyžít také pro úpravu dalších základních plodin, jako jsou rýže nebo pšenice.

Právě tyto pokroky využívající moderní biotechnologické postupy umožňují snížit zátěž na planetu způsobenou zemědělskou výrobou. Na stejně velké ploše tak bude možné pěstovat výživnější plodiny, které nás pomohou přiblížit k udržitelnému hospodaření.

Autor překladu: Ondřej Bašanda

Zdroje: 

Zdroj článku: BIOTRIN

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?