Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Palmový tuk

Publikováno: 26.01.2017     Autor: Zdravá potravina

Zájem o palmový tuk utichl pod tíhou "toxických" čajů a jiných nepravostí. Někteří výrobci jej nahradili jiným, ale přesto, převážně v těch levných výrobcích, ho najdeme pořád.


Palmový olej se řadí mezi tropické tuky. Obsahuje téměř polovinu nasycených a polovinu nenasycených mastných kyselin (více o mastných kyselinách v článku zde), a proto je všeobecně vnímám jako tuk „nezdravý“. Dnes se palmový olej řadí mezi nejpoužívanější produkty rostlinné výroby, a to hned z několika důvodů. 

Nedávno (24.1.2017) byla diskutována zajímavá fakta v souvislosti s problematikou palmového oleje a dalších rostlinných tuků. 
Jak se výrobci potravin postaví ke zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, že v palmovém oleji je vysoká koncentrace karcinogenních látek? Tak o tomto si poslechněte v pořadu Plus Českého rozhlasu.  

V pořadu uváděná studie byla uvedena v renomovaném odborném časopise Nature a ukazuje na rakovinotvornost složek palmového tuku (testováno na myších), o kterou se opírá i následné regulatorní rozhodnutí EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), směřující k ochraně zdraví spotřebitelů. Což je ukázka správného použití tzv. principu předběžné opatrnosti.

 

Zde jsme vám už v minulosti ukázali, kde všude v potravinách palmový tuk můžete najít. Nutno podotknout, že někteří výrobci pod tíhou spotřebitelského zájmu vyměnily palmový tuk ve svých výrobcích za jiné rostlinné tuky.

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Šťastné a veselé VÁNOCE!

Vám všem, kteří nás podporujete používáním aplikace FÉR potravina, přispíváte…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?