Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Papírová brčka nejsou neškodná

Publikováno: 01.07.2024     Autor: dTest - převzato

Papírová brčka nejsou vždy zdravotně nezávadná ani biologicky rozložitelná. Nabízíme vám shrnutí rakouské spotřebitelské organizace VKI.


Belgická studie z roku 2023 ukázala, že jednorázová brčka často obsahují PFAS, tedy perfluorované a polyfluorované chemikálie, které se používají jako impregnační neboli vodu odpuzující látky. Tyto látky mohou přecházet z brčka do konzumovaných nápojů a s nimi do organismu. PFAS jsou toxické, proto je nutné se jim vyhýbat. Jsou karcinogenní, oslabují imunitní systém a narušují hormonální rovnováhu, mohou způsobovat neplodnost. Jsou nazývány věčnými chemikáliemi, protože se nerozkládají a hromadí se v lidském těle i v životním prostředí.

Rakouská spotřebitelská organizace VKI informovala také o dánském testu alternativ k jednorázovým plastům a plastovým brčkům. Analýza odhalila škodliviny téměř ve všech typech brček (papírových, bambusových, skleněných i plastových, častěji pak ve výrobcích z rostlinných materiálů, jako je papír nebo bambus). To činí všechny tyto produkty mimo jiné biologicky nerozložitelnými. Pouze nerezová brčka nebyla kontaminována.

převzato: aktuality dTest

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…

Mikrobiální kontaminace nápojů

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?