Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Publikováno: 21.10.2024     Autor: FÉR potravina

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na talíři“, odhalil znepokojivé skutečnosti o stravovacích návycích Čechů.


Výsledky velkého evropského průzkumu zdravého stravování představila tisková konference „(Zlo)zvyky na talíři“ pořádaná Hospodářskou komorou a společností Edenred, ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a pod záštitou ministerstva zdravotnictví.

Nový rozsáhlý průzkum Barometr FOOD odhalil dle ministerstva zdravotnictví znepokojivá fakta o našich stravovacích návycích. Češi mají dle průzkumu konzumovat příliš mnoho masa, nedostává se jim zeleniny, a přestože třetina domácností utratí za stravu až 30 % svých příjmů, zdravé potraviny v ní často chybí.

Klíčové zjištění

  • Konzumace masa vs. zeleniny: Až 78 % Čechů jí maso třikrát týdně nebo častěji, zatímco pouze 13 % dodržuje doporučený příjem zeleniny ve třech a více porcích.
  • Vliv cen: Růst cen potravin je hlavní překážkou zdravého stravování. Průměrná cena oběda vzrostla na 192,4 Kč, přičemž 83 % lidí se při výběru restaurace řídí cenou.
  • Spěch při jídle: Až 46 % Čechů se obvykle naobědvá za méně než 20 minut, což je v rozporu s doporučeními odborníků.

Doporučení pro zlepšení stravovacích návyků

1. Osvěta a vzdělávání

  • Informování o výživě: Zvyšování povědomí o nutričním složení potravin je klíčové. Školy, zaměstnavatelé a zdravotnické instituce by měly organizovat semináře a workshopy zaměřené na zdravou výživu.
  • Podpora zdravého životního stylu: Vytváření kampaní, které propagují zdravé stravování a jeho přínosy pro zdraví, může motivovat lidi k lepším volbám.

2. Zlepšení dostupnosti zdravých potravin

  • Podpora lokálních farmářů: Zvýšení dostupnosti čerstvé zeleniny a ovoce prostřednictvím trhů a místních dodavatelů může pomoci lidem lépe se stravovat.
  • Cenová dostupnost: Vláda a organizace by měly pracovat na iniciativách, které by snížily ceny zdravých potravin, aby byly konkurenceschopné vůči méně zdravým alternativám.

3. Změna pracovního prostředí

  • Zajištění kvalitních obědových pauz: Zaměstnavatelé by měli podporovat delší obědové pauzy, aby zaměstnanci měli čas na klidné jídlo. To může přispět k lepší produktivitě a celkovému zdraví.
  • Zdravé možnosti stravování: Restaurace a kantýny by měly nabízet více zdravých a vyvážených jídel, včetně bezmasých variant.

4. Podpora rodinného stravování

  • Společné vaření a jídlo: Rodiny by měly být motivovány k společnému vaření a jídlu, což může posílit jejich vztahy a zároveň umožnit lepší kontrolu nad stravou.
  • Vzdělávání dětí o výživě: Začlenění výuky o zdravém stravování do školních osnov může vést k vytvoření zdravějších návyků již od útlého věku.

5. Zaměření na kvalitu potravin

  • Výběr nezpracovaných potravin: Podporovat konzumaci čerstvých, nezpracovaných potravin místo ultra zpracovaných alternativ. Odborníci doporučují zařazení více zeleniny a celozrnných produktů do jídelníčku.
  • Diverzifikace stravy: Vzdělávat veřejnost o důležitosti různorodosti ve stravě, včetně rostlinných bílkovin, jako jsou luštěniny, ořechy a semena.

A jak jste na tom Vy?

Zdroj:Epochatimes.cz a TZ MZdr

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?