Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Speciální daň na slazené nápoje?

Publikováno: 09.07.2024     Autor: převzato od Potravinářské komory

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být účinný boj s obezitou či nemocemi spojenými s konzumací potravin právě s nadbytkem živin?


„Podle zkušeností ze zahraničí nebylo prokázáno, že zdanění slazených nápojů má vliv na snížení míry obezity v populaci. Některé země daň naopak zrušily pro její neefektivnost. Stát by měl přestat neuváženě zvyšovat daně a raději investovat peníze do prevence, edukace spotřebitelů, sportu pro děti nebo by měl zavést na školách předměty o nutriční gramotnosti,“ řekla prezidentka Dana Večeřová.

S tím jako sdružení FÉR potravina plně souhlasíme. Nejdůležitější jsou znalosti, které jsou ale převedené do praxe. Tím, že zdražíme výrobky obsahující velké množství cukru, se nenaučíme, že cukr je v nadbytku špatný a způsobuje zdravotní obtíže. kdyby tomu tak bylo, tak neustále se zvyšující daň z alkoholu by musela taky zafungovat...obvykle to vede jen k přechodu z kvalitnějších výrobků na méně kvalitní z důvodu nižžší ceny. Když už se musí jít cestou legislativních opatřeních, co místo zvýšení daně omezit nabídku sladkých, energetický...nápojů ve všech vzdělávacích zařízeních nebo ve všem, kde je zřizovatel stát.

Na světě je několik desítek zemí, které zavedly spotřební daň na cukr, resp. slazené nápoje. Střídavě došlo k poklesu či zvýšení prodeje nektarů, ovocných nápojů, slazených limonád a dalších nealkoholických nápojů s přidávaným cukrem, nikde však nedošlo ke snížení obezity. Hlavní argument, že pokud zdaníme potraviny obsahující cukr, sůl nebo tuk, tak v populaci klesne podíl obézních, je lichý. Problematika obezity je složitější a komplexnější. Zkušenosti ze zahraničí, například Norska nebo Dánska, kde bylo zdanění cukru zavedeno a poté zrušeno, ukazují nesmyslnost takového počínání. Dánsko uvádí, že daň zrušila, protože neplnila svůj účel. Pokud je účelem změna stravovacích návyků populace včetně dětí, je nutná edukace, prevence a motivace ke zdravému životnímu stylu.

Nejen čeští výrobci potravin neustále reagují na požadavky a potřeby spotřebitelů a nabízejí širokou paletu nutričně vyvážených, bezpečných a chutných potravin. Mezi nimi také potraviny se sníženým obsahem energie nebo některých živin tak, aby měl spotřebitel dostatek možností sestavit si pestrý a vyvážený jídelníček. Výrobci dobrovolně reformulují svoje výrobky tak, že soustavně snižují obsah klíčových konzumovaných makroživin jako je cukr, sůl a nezdravé tuky.

PK ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu a v roce 2022 podepsali aktualizovanou verzi Deklarace ke zdravému životnímu stylu. Deklarace ke zdravému životnímu stylu je závazkem potravinářského průmyslu vyvíjet aktivity v jednotlivých bodech Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu. Tyto aktivity budeme průběžně doplňovat, aktualizovat a vyhodnocovat a výsledky sdílet s resortem Ministerstva zdravotnictví ČR, médii a odbornou i laickou veřejností. Výsledky za minulé období jsou velmi slibné, například výrobci minerálních vod snížili obsah cukru v nápojích o bezmála 10 %, v masném průmyslu došlo a stále dochází ke snižování obsahu soli v masných výrobcích a uzeninách a obecně dochází ke zlepšování výživové hodnoty jednotlivých potravin.

Potravinářská komora ČR realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin. PK ČR pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace a organizuje semináře pro širokou laickou veřejnost a další,“ doplnila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

Helena Kavanová, ředitelka pro marketing a komunikaci, tisková mluvčí,

kavanova@foodnet.cz, tel. 737 287 024

 

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…

Mikrobiální kontaminace nápojů

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?