Publikováno: 15.11.2023 Autor: FÉR potravina
SVS vytvořila leták o převozu potravin živočišného původu. Leták má zlepšit znalost hygieny potravin zejména mezi vietnamskými podnikateli.
SVS není jen dozorovým orgánem, který hledá chyby a uděluje pokuty, snaží se být i rádce.
Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila na svých webových stránkách informační leták, který v českém a vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi. Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů.
„Informační leták může pomoci těm provozovatelům, kteří ztíženě rozumí evropskému a českému potravinovému právu, a tímto způsobem může přispět k lepšímu pochopení požadavků a povinností v oblasti přepravy potravin,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Informace je zaměřena na potraviny živočišného původu, tedy maso, produkty rybolovu, masné a mléčné výrobky, vejce či med. Tedy komodity, které podléhají veterinárnímu dozoru. Shrnuje základní požadavky pro jejich značení, sledovatelnost a dodržení chladírenského řetězce.
Zdroj: SVS