Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

V Evropské unii přibylo nemocí z potravin

Publikováno: 19.02.2025     Autor: dTest - převzato

Mezi nemocemi přenášenými ze zvířat na člověka dominují potravinové infekce způsobené kontaminovanou vodou nebo potravinami. V Evropské unii se v roce 2023 zvýšil počet postižených i úmrtí, uvedla Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA). Více k tématu přináší naši francouzští kolegové ze spotřebitelské organizace UFC Que-Choisir.


Bakterie, viry, plísně či paraziti se mohou přecházet na člověka prostřednictvím kontaminovaných potravin, vody nebo kontaktu se zvířaty. Z potravinových infekcí jsou nejběžnější zoonózy, které v roce 2023 postihly více lidí než v předchozí dekádě.

Pět hlavních potravinových zoonóz v Evropě

  1. Kampylobakterióza: 148 181 případů (+4,3 %)
  2. Salmonelóza: 77 486 případů (+16,9 %)
  3. Infekce E. coli (STEC): 10 217 případů (+30 %)
  4. Jersinióza: 8 738 případů (+13,5 %)
  5. Listerióza: 2 952 případů (+5,8 %)

Navzdory nižšímu počtu epizod kontaminace vzrostl počet hospitalizací (+4 %), nemocných (+7,2 %) i úmrtí (+1,6 %). V roce 2023 byl počet úmrtí nejvyšší za posledních deset let. Nejohroženějšími skupinami jsou senioři, malé děti a těhotné ženy.

Rizikové potraviny a časté stažení z trhu

Salmonella patří k nejškodlivějším patogenům – přenáší se hlavně vaječnými výrobky, masem a masnými polotovary. Ve Francii vedla v roce 2023 k téměř 230 stažení potravin, obdobně tomu bylo v roce 2024. Zdroji nákazy bývají sýry, mořské plody, ovoce, zelenina a výjimečně například kořenící omáčky s vejci.

Listerióza, vyznačující se vysokou smrtností (téměř 20 %), má od roku 2007 nejvyšší počet případů. V letech 2023 a 2024 bylo staženo 670 a 720 výrobků, včetně čerstvého masa, ryb, měkkých sýrů, ovoce a zeleniny. Nemoc způsobuje také nejvíce hospitalizací a úmrtí spolu s infekcemi virem západonilské horečky (úmrtnost 11 %).

Pro ochranu před zoonózami je důležité:

  • Uchovávat potraviny při teplotě 4 °C.
  • Dodržovat dobu spotřeby uvedenou na obale.
  • Tepelně zpracovávat maso (nad 70 °C).
  • Pečlivě si mýt ruce před přípravou jídla a po použití toalety.
  • Důkladně omývat ovoce a zeleninu.
  • Pravidelně čistit kuchyňské náčiní.

Ohrožené skupiny by měly navíc omezit konzumaci měkkých sýrů, nedovařených vajec a jiných rizikových potravin. Dodržování těchto zásad může výrazně snížit riziko potravinových infekcí a chránit zdraví populace.

Zdroj: dTest- Ze světa

Nejnovější články

ČRo- Hradec Králové - Abeceda zdraví

Každý díl Abecedy zdraví přináší inspiraci, jak udělat malý krok ke zdravějšímu…

Jarní detox: Očista těla nebo chytrý marketingový tah?

Jarní detox – zázračné řešení nebo marketingový tah? Téma „jarního detoxu“ se v…

10 let systému Nutrivigilance

Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?