Publikováno: 19.02.2025 Autor: dTest - převzato
Mezi nemocemi přenášenými ze zvířat na člověka dominují potravinové infekce způsobené kontaminovanou vodou nebo potravinami. V Evropské unii se v roce 2023 zvýšil počet postižených i úmrtí, uvedla Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA). Více k tématu přináší naši francouzští kolegové ze spotřebitelské organizace UFC Que-Choisir.
Bakterie, viry, plísně či paraziti se mohou přecházet na člověka prostřednictvím kontaminovaných potravin, vody nebo kontaktu se zvířaty. Z potravinových infekcí jsou nejběžnější zoonózy, které v roce 2023 postihly více lidí než v předchozí dekádě.
Navzdory nižšímu počtu epizod kontaminace vzrostl počet hospitalizací (+4 %), nemocných (+7,2 %) i úmrtí (+1,6 %). V roce 2023 byl počet úmrtí nejvyšší za posledních deset let. Nejohroženějšími skupinami jsou senioři, malé děti a těhotné ženy.
Salmonella patří k nejškodlivějším patogenům – přenáší se hlavně vaječnými výrobky, masem a masnými polotovary. Ve Francii vedla v roce 2023 k téměř 230 stažení potravin, obdobně tomu bylo v roce 2024. Zdroji nákazy bývají sýry, mořské plody, ovoce, zelenina a výjimečně například kořenící omáčky s vejci.
Listerióza, vyznačující se vysokou smrtností (téměř 20 %), má od roku 2007 nejvyšší počet případů. V letech 2023 a 2024 bylo staženo 670 a 720 výrobků, včetně čerstvého masa, ryb, měkkých sýrů, ovoce a zeleniny. Nemoc způsobuje také nejvíce hospitalizací a úmrtí spolu s infekcemi virem západonilské horečky (úmrtnost 11 %).
Pro ochranu před zoonózami je důležité:
Ohrožené skupiny by měly navíc omezit konzumaci měkkých sýrů, nedovařených vajec a jiných rizikových potravin. Dodržování těchto zásad může výrazně snížit riziko potravinových infekcí a chránit zdraví populace.
Zdroj: dTest- Ze světa