Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Veganské sýry nebývají prospěšné pro zdraví

Publikováno: 17.07.2024     Autor: dTest - převzato (krácená úprava)

Rostlinné náhražky sýrů mívají oproti pravým sýrům nepříznivé nutriční složení a patří k vysoce zpracovaným produktům. Vhodnější pro zdraví jsou produkty na bázi ořechu nebo luštěnin, nikoli náhražky z kokosového tuku.


Rakouské sdružení spotřebitelů VKI testovalo 162 veganských alternativ sýra, soustředilo se při tom na nutriční hodnoty, úroveň průmyslového zpracování a informace na obalech. Dobré hodnocení získalo 28 produktů, ale průměrných vzorků byla naprostá většina, celkem 128. Šest testovaných sýrových náhražek dopadlo neuspokojivě.

Veganský sýr je čistě rostlinná alternativa sýru. Nejčastěji se prodávají produkty na bázi kokosového oleje, někdy obsahují i bambucké máslo. Kokosový olej je bohatý na nasycené tuky a je jedním z mála rostlinných olejů, který při pokojové teplotě není tekutý. Sýrové alternativy na bázi kokosového oleje většinou napodobují polotvrdý nebo tvrdý sýr. K dostání je pomazánkový sýr na bázi kokosového oleje, ale také na bázi škrobu. Až na několik výjimek je veganská feta založena na kokosovém tuku. Měkký sýr je nejčastěji na bázi kešu. Zákon EU o regulaci trhu zajišťuje ochranu názvů pro mléko a mléčné výrobky. Proto se pro nemléčné náhražky nesmí používat název sýr.

Sýr vyrobený z mléka se průmyslově zpracovává jen výjimečně, protože pevné složky se oddělují od tekutých při srážení mléčné bílkoviny pod vlivem bakterií mléčného kvašení nebo enzymů syřidla. Ke srážení rostlinného sýra potřebují výrobci škrob nebo zahušťovadla, výrobek je tedy více průmyslově zpracovaný.  Aby veganská náhražka chutnala jako sýr, neobejde se bez dochucovadel. Veganské měkké a smetanové sýry často obsahují méně přídatných látek, protože procházejí procesem fermentace a zrání jako pravé sýry. I přes příchutě však veganský sýr málokdy chutná jako originál živočišného původu. Veganské sýry často mívají Nutri-Score E (tedy nejnižší), protože obsahují mnoho nasycených mastných kyselin a ve srovnání s klasickými sýry mají málo bílkovin. Produkty na bázi sóji nebo kešu obsahují méně nasycených tuků než náhražky s  kokosovým olejem.

Veganský sýr je tedy většinou vysoce zpracovaný a má nepříznivé nutriční složení, proto by se měl konzumovat jen výjimečně. Pokud se jej nechcete vzdát, vybírejte produkty, které nejsou vyrobené na bázi kokosového oleje. Vhodnější jsou alternativy z kešu, mandlí, konopí, rýže nebo fermentovaných luštěnin. Veganský sýr si lze snadno připravit také doma, zejména smetanový nebo mozzarellu.

převzato dTest

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…

Mikrobiální kontaminace nápojů

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?