Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence!

Publikováno: 06.08.2024     Autor: převzato z Bezpečnosti potravin

Vzhledem k létu a dovoleným u moře, by se mohlo hodit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.


Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.

Vibrio parahaemolyticusVibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů.

Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritidě. Infekce vyvolané V. vulnificus mohou u vnímavých jedinců vést k sepsi a smrti. V. cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) může u vnímavých jedinců způsobit mírnou gastroenteritidu nebo vést k závažným infekcím včetně sepse. Souhrnný odhad prevalence v mořských plodech je 19,6 % pro V. parahaemolyticus, 6,1 % pro V. vulnificus a 4,1 % pro necholerová V. cholerae. Přibližně jeden z pěti vzorků pozitivních na V. parahaemolyticus obsahuje patogenní kmeny.

U vibrií izolovaných z mořských plodů nebo infekcí přenášených potravinami bylo v Evropě zjištěno široké spektrum antimikrobiálních rezistencí, z nichž některé jsou vlastní. U vibrií jsou stále častěji zjišťovány geny propůjčující rezistenci k medicínsky významným antimikrobiálním látkám a spojené s mobilními genetickými elementy.

Teplota a slanost jsou nejvýznamnějšími faktory ovlivňujícími početnost vibrií ve vodním prostředí. Předpokládá se, že výskyt a množství vibrií v mořských produktech se zvýší v reakci na oteplování příbřežních vod a extrémní povětrnostní jevy, zejména v málo slaných/brakických vodách.

Zatímco některá opatření, jako je vysokotlaké zpracování, ozařování nebo depurace, snižují množství vibrií v mořských plodech, zachování chladicího řetězce je důležité pro zabránění jejich růstu. Dostupná hodnocení rizik se zabývala V. parahaemolyticus v různých druzích mořských plodů a V. vulnificus v syrových ústřicích a chobotnicích.

Modelování kvantitativního hodnocení mikrobiologického rizika relevantní v kontextu EU bylo provedeno pro V. parahaemolyticus v mlžích (ústřicích) a hodnotilo účinek zmírňujících opatření, zejména v případě změny klimatu.

Byly identifikovány mezery ve znalostech týkajících se vibrií v mořských plodech a vodním prostředí a byly stanoveny priority budoucího výzkumu.

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?