Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence!

Publikováno: 06.08.2024     Autor: převzato z Bezpečnosti potravin

Vzhledem k létu a dovoleným u moře, by se mohlo hodit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.


Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.

Vibrio parahaemolyticusVibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů.

Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritidě. Infekce vyvolané V. vulnificus mohou u vnímavých jedinců vést k sepsi a smrti. V. cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) může u vnímavých jedinců způsobit mírnou gastroenteritidu nebo vést k závažným infekcím včetně sepse. Souhrnný odhad prevalence v mořských plodech je 19,6 % pro V. parahaemolyticus, 6,1 % pro V. vulnificus a 4,1 % pro necholerová V. cholerae. Přibližně jeden z pěti vzorků pozitivních na V. parahaemolyticus obsahuje patogenní kmeny.

U vibrií izolovaných z mořských plodů nebo infekcí přenášených potravinami bylo v Evropě zjištěno široké spektrum antimikrobiálních rezistencí, z nichž některé jsou vlastní. U vibrií jsou stále častěji zjišťovány geny propůjčující rezistenci k medicínsky významným antimikrobiálním látkám a spojené s mobilními genetickými elementy.

Teplota a slanost jsou nejvýznamnějšími faktory ovlivňujícími početnost vibrií ve vodním prostředí. Předpokládá se, že výskyt a množství vibrií v mořských produktech se zvýší v reakci na oteplování příbřežních vod a extrémní povětrnostní jevy, zejména v málo slaných/brakických vodách.

Zatímco některá opatření, jako je vysokotlaké zpracování, ozařování nebo depurace, snižují množství vibrií v mořských plodech, zachování chladicího řetězce je důležité pro zabránění jejich růstu. Dostupná hodnocení rizik se zabývala V. parahaemolyticus v různých druzích mořských plodů a V. vulnificus v syrových ústřicích a chobotnicích.

Modelování kvantitativního hodnocení mikrobiologického rizika relevantní v kontextu EU bylo provedeno pro V. parahaemolyticus v mlžích (ústřicích) a hodnotilo účinek zmírňujících opatření, zejména v případě změny klimatu.

Byly identifikovány mezery ve znalostech týkajících se vibrií v mořských plodech a vodním prostředí a byly stanoveny priority budoucího výzkumu.

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Budou Vánoce dražší?

Ceny surovin na vánoční cukroví dosti podražily. Třeba to bude mít i pozitivní…

Hodnocení výživové politiky

NOURISHING policy index - Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného…

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?