Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zkuste Vánoce trochu odlehčit

Publikováno: 20.12.2023     Autor: FÉR potravina

Vánoce jsou tu za pár dní. Vychutnejte si je v klidu a v pohodě s vašimi nejbližšími. Při přípravě dobrot na sváteční stůl nezapomeňte na FÉR potraviny.


Byť jsou Vánoce časem klidu a pohody, pro mnohé z nás jsou i strašákem zbytečných kil navíc. Ale i s tím se dá něco udělat.

Nejprve začneme rybou. Je tím nejrizikovějším článkem jídelního stolu, tedy pokud ji nekupujeme už mraženou.

Jak na první pohled poznat při nákupu kvalitní maso a čerstvé ryby?

Oboje by nemělo mít na povrchu „duhové“ odlesky a po zmáčknutí by vzniklé důlky měly rychle vymizet. Určitě by povrch neměl být slizký a neměli byste cítit nic jiného než „vůni“ masa, anebo rybiny. Je-li ryba v celku, měla by mít čiré (ne zakalené) oko.

Jaké druhy potravin považujeme během Vánoc za nejmíň zdravé, zejména pro děti?

Problémem jsou „čokoládové“ figurky – kolekce plné ztuženého rostlinného (palmového) tuku místo kakaového, s glukózo-fruktózovým sirupem místo cukru a většinou s nějakými „éčky“. Dalším problémem bývají slané pochutiny (chipsy, slané oříšky apod.), kolové nápoje,…Prostě vše, co většinou běžně nepovolujeme, ale během oslav ano. Pak obecně problémem nejen u dětí je velké množství jídla a cukroví.

Je možné je nějak nahradit za zdravější alternativy?

Určitě ano, kvalitní čokolády, místo slaných oříšků jen přírodní, v recepturách na cukroví zkusit ubrat trochu tuku a cukru, případně zkusit nějaké to netradiční – třeba mrkvové. Určitě bychom neměli zapomínat na ovoce a hlavně se snažit nepřejídat. K pití si občas dát i jen obyčejnou vodu nebo neslazený čaj.

Jak se nejlépe vyvarovat velké konzumaci cukroví a jiných vánočních lákadel? Lze vědomě zabránit svátečnímu přibírání?

Nenechávat cukroví volně přístupné; je-li v krabici na balkóně, tak se nám tam jednak nechce a dost často si na něj ani nevzpomeneme. Na stůl ho neservírovat na velký tác, ale jen na talířek – většinou jíme, dokud je něco před námi. Zároveň s cukrovím naservírovat i nakrájené (naloupané) ovoce. A hlavně nesedět jen u jídla a pohádek, ale občas vyrazit i ven se aspoň projít.

Na závěr naše (ředitelky projektu FÉR potravina) tipy, jak „ozdravit“ štědrovečerní hody (bramborový salát, příprava ryby, …).

Rodinný salát – recept, který se předává a nemění (už od prababičky), je z čerstvé zeleniny: mrkví, celerem a petrželí a čerstvými jablky (vše nastrouhané), pak se přidá vařené vejce, sterilizovaná okurka a hrášek, lžička hořčice, sůl pepř a spojí se to zakysanou smetanou – žádná majonéza nebo uzenina. Ale lze odlehčit i úplnou klasiku – místo majonézy aspoň za část dát jogurt nebo zakysanou smetanu, místo obyčejné uzeniny šunku, místo sterilizované zeleniny – opět z části čerstvou zeleninu.

Rybí polévku nezahušťovat jíškou, ale my přidáváme po vyndání hlav kousek „čistého“ masa bez kostí nadrobno rozsekané, které se ještě rozvaří, dále používáme hodně jiker a mlíčí – tím se polévka krásně zahustí i bez jíšky.

Ryba díky své konzistenci se nemusí smažit v oleji, ale lze ji „osmažit“ i na sucho v troubě. Anebo pokud nemusí být nutně smažená se salátem (opět rodinný rychlý recept, Byť u nás ne Vánoční): do tukem/olejem vymazaného pekáče vysypat sáček mražené zeleniny (my používáme mochovskou klasiku), na ní podkovy ryby –mírně osolit, okmínovat (lze přidat i česnek) a zasypat druhým sáčkem zeleniny. Na vrch trochu másla, zakrýt a dát do trouby – posledních 15-20 min péct odkryté, aby se horní zelenina malinko opekla. Není ani potřeba další příloha nebo můžeme podávat s bramborem.

 

Ať už zvolíte cokoli, Vánoce si užijte nejen s jídlem, ale zejména se svými blízkými.

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…

Sortimentů obchodů přibývají rostlinné alternativy - ALE...

A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?