Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Publikováno: 26.08.2024     Autor: Slunew

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve Francii vytáhli do boje. Myslíte, že bychom měli i my?


Francouzské obchodní řetězce musí od 1. července 2024 informovat zákazníky o shrinkflaci neboli smršťování, tedy o skutečnosti, že výrobce změnil množství výrobku v balení, zatímco cena zůstala stejná nebo vzrostla. Většina se tomu přizpůsobuje velmi zvolna.

Prodejci se snaží omezit množství negativních informací, jako je zdražování, případně se pokoušejí zmírnit jejich vyznění a dosah. Sporné smršťování obsahu balení k zakrytí reálného zdražení výrobku je legální, pokud výrobci správně uvedou množství a cenu výrobku a přiřadí mu nový čárový kód. Francouzská vláda ovšem 16. dubna 2024 zveřejnila vyhlášku „upravující pravidla informování spotřebitelů o zvýšení cen produktů, jejichž množství se snížilo“: Prodejci jsou povinni o takovém zboží informovat přímo v regálech.

Líbilo by se Vám takové nařízení i u nás? Nebo je to zbytečné?

Spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir prověřila plnění nového nařízení v provozovnách po celé zemi. Během prvního červencového týdne tým navštívil 423 supermarketů a hypermarketů a zjistil, že 95 % prodejen vůbec neinformuje o shrinkflaci, v ostatních případech spíše částečně a ne u všech produktů. Vládní vyhlášku splňovaly pouze řetězce U, E. Leclerc a Carrefour.

Obvykle byla upozornění v podobě papírových nebo laminovaných cedulek zavěšených v blízkosti výrobků. Informace nebyly vždy úplné – někdy chyběl údaj o změně balení, jindy o navýšení ceny za kilogram. Některá upozornění obsahovala evidentní chyby, třeba o 192% nárůstu ceny čaje. Objevily se i případy, kdy prodejce informoval o změně u výrobků se stabilní cenou nebo u výrobků, jejichž množství v jednom balení je stejné již dva roky. V některých regálech se informace o smršťování ztrácely v množství dalších letáků, nabídek a visaček, což může být pro zákazníka značně matoucí.

Tedy i ve Francii ještě potrvá, než vše bude označeno tak, jak má...a uvidíme, třeba to pak nadnárodní řetezce převedou i do dalších zemí...

Zdroj: dTest - noviny ze světa

Nejnovější články

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…

Ať frčíme dál!

Můžete to být právě Vy, kdo nám pomůže i nadále dělat naši práci!

Začal nám nový školní rok - co na svačinu?

Trápíte se co zase připravit na svačinu svým ratolestem do školy? Správnou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?