Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla
Jedná se o enzymy, které slouží jako prostředek ke zpracování mouky (látka zlepšující mouku) nebo jako konzervační prostředek.
Vzhledem k tomu, že látka dokáže z hroznového cukru vytvořit peroxid vodíku (velmi účinná konzervační látka), umí zvýšit trvanlivost různých nápojů, omáček, apod. Zlepšuje dobu skladování díky schopnosti odstraňování glukózy a kyslíku z potravin. Urychluje zrání mouky. Dále se používá v krmivech, oříšcích, snídaňových cereáliích, k výrobě sladidel, aj.
Vyrábí se extrakcí enzymů z hub aspergillus niger a pennicillium vypěstovaných na melase.
Látka je považována za bezpečnou. Při sebemenším zahřátí nebo nesprávném použití však hrozí potencionální riziko pro alergiky.
V EU se nepovažuje za přídatnou látku, ve složení se uvádí jako enzym glukozooxidáza.