Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla.
Látka se používá při výrobě nízkokalorických jídel, jogurtů, cukrovinek, pekařských výrobků, čokolád, müsli tyčinek, žvýkaček, droždí apod. Dále se používá při výrobě pleťových krémů. Má užití jako stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo nebo zvlhčující látka.
Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.
V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky. V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.
1 gram polydextrosy obsahuje pouze 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, které obsahuje běžný cukr.